search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:32
MENU CLOSE

Σε Λιβαδειά και Θήβα οι νέοι καταυλισμοί προσφύγων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1931
25-08-2016
26.08.2016 03:00
prosf_0-7.jpg

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η έναρξη λειτουργίας τους, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του ΓΕΣ 

Στο… ενοίκιο θα φιλοξενούνται από το φθινόπωρο οι πρόσφυγες. Όμως όχι σε διαμερίσματα, όπως ήδη συμβαίνει με την αρωγή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (4.313 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή), αλλά σε παλιές βιομηχανικές μονάδες και μη αξιοποιήσιμα από τους ιδιοκτήτες τους κτήρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 
 
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Ποντίκι», βάσει πληροφοριών προερχόμενων από ανώτερα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο νέων προσφυγικών καταυλισμών σε κτήρια στη Λιβαδειά και τη Θήβα. 
Στην περίπτωση της Θήβας, μάλιστα, πρόκειται για παλιά κτηνοτροφική εγκατάσταση που έχει διακόψει τη λειτουργία της και ο ιδιοκτήτης της τη νοίκιασε στο Συντονιστικό Διαχείρισης του Μεταναστευτικού Ζητήματος έναντι του αντίστοιχου αντιτίμου. 
 
«Ανάλογα με τα τετραγωνικά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, το ενοίκιο θα κυμαίνεται από 4.000 έως και 20.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ για την αναμόρφωση των κτηρίων και τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της δομής θα απαιτηθούν κατά μέσον όρο 250.000 ευρώ, έξοδα που στο μεγαλύτερο τμήμα τους καλύπτονται από το κοινοτικό πακέτο στήριξης για το προσφυγικό.
Θα μπορούν να φιλοξενήσουν από 600 έως 1.000 πρόσφυγες και προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στα hotspots των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου» δήλωσαν στο «Π» στελέχη του ΓΕΣ. 
 
Την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων ανέλαβε –όπως και στην περίπτωση των περισσότερων προσωρινών δομών– η Διεύθυνση Τεχνικού του Στρατού Ξηράς. 
 
Καταυλισμοί και από τα Εμιράτα 
«Οάσεις» για τους πρόσφυγες στη χώρα μας προτίθενται να κατασκευάσουν μέσα στους επόμενους μήνες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες εβδομάδες η ιστοσελίδα topontiki.gr, οι εμίρηδες του μικρού αλλά βαθύπλουτου κράτους στη Μέση Ανατολή σκοπεύουν να στήσουν πολυτελείς οικίσκους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, κυρίως οικογενειών, ασυνόδευτων παιδιών και ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες).
 
Ήδη έχουν προεπιλεγεί τα πρώην στρατόπεδα στο Κουτσόχερο της Λάρισας και τη Ριτσώνα. Τα έξοδα κατασκευής όπως και το κόστος συντήρησης και διαχείρισης των νέων δομών θα αναλάβουν τα ΗΑΕ, ενώ στους χώρους των στρατοπέδων θα κυματίζουν οι σημαίες της αραβικής χώρας και των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Διπλασιάστηκαν οι ροές 
Σχεδόν στους 11.500 εκτιμάται πλέον ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με συνέπεια να παρατείνεται το τεράστιο πρόβλημα φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στα εδώ και μήνες υπερφορτωμένα hotspots, όπου οι συνθήκες διαμονής παραμένουν άθλιες, οι συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών καθημερινές και η αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο μεγάλη. 
 
Σύμφωνα με την καταγραφή της περασμένης Τρίτης (23 Αυγούστου), στους καταυλισμούς της Λέσβου βρίσκονται περίπου 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες (3.500 προβλεπόμενη χωρητικότητα), στη Χίο 3.186 (1.100), στη Σάμο 1.385 (850), στη Λέρο 739 (1.000) και στην Κω 1.137 (1.000).
Ταυτόχρονα, από τις 14 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν οι ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. 
Μπορεί η μετέωρη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία –όπως είπε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων της προκαταγραφής στα προσωρινά κέντρα παραμονής ο Γιάννης Μουζάλας– να απέτρεψε το «εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015» με τα καραβάνια των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθαναν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου (σχεδόν στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων που μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας), όμως πέρυσι η συντριπτική πλειονότητα των αφιχθέντων συνέχισε το μακρύ ταξίδι προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 
 
Σήμερα ακόμα και οι λίγες δεκάδες (κατά μέσον όρο ενενήντα άνθρωποι την ημέρα) που φθάνουν στα νησιά εγκλωβίζονται εδώ, μετά το οριστικό κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, εντείνοντας το πρόβλημα. 
Επιπλέον, όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές του χρόνου το «Π», η συντριπτική πλειονότητα των 58.000 καταγεγραμμένων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα (εκτιμήσεις ΜΚΟ ανεβάζουν τον αριθμό στους 70.000 με 80.000 συνυπολογίζοντας όσους φιλοξενούνται σε σπίτια ομοεθνών τους ή έχουν εξαφανιστεί, ανάμεσά τους και εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά) έχουν μετατραπεί σε «μόνιμους μετανάστες στην Ελλάδα». 
Ο λόγος είναι ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει μείνει επί μήνες στα χαρτιά, αλλά και ότι πολλές οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, απελπισμένες και δίχως άλλα χρήματα πλέον, σκέφτονται την επιλογή της χώρας μας ως το «αναγκαστικό τέλος της οδύσσειάς τους». 
 
Μάλιστα, ήδη από το υπουργείο Παιδείας δρομολογείται η ομαλή ένταξη δεκάδων χιλιάδων προσφυγόπουλων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε ειδικά τμήματα στα δημοτικά σχολεία, ενώ για πρώτη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας φόρμουλας για τη χορήγηση άδειας εργασίας σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες το επιθυμούν και στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο. 
 
Η Μύκονος «αγκάλιασε» τους πρόσφυγες
Τη φιλοξενία των κατοίκων της Μυκόνου γνώρισαν οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το περασμένο Σάββατο στο κοσμοπολίτικο νησί, όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού διέσχισε ανενόχλητο το μισό Αιγαίο, προσάραξε σε μια ερημική τοποθεσία.
Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι οικογενειάρχες με καταγωγή από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα, φιλοξενούνται σε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες στο Επαγγελματικό Λύκειο Μυκόνου. Ιδιαίτερη μέριμνα πάρθηκε από τη δημοτική αρχή για τα πέντε παιδάκια που βρίσκονταν μεταξύ των ναυαγών. 
 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η κινητοποίηση των επιχειρηματιών και κατοίκων του Νησιού των Ανέμων, οι οποίοι αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν την άφιξη των «αναπάντεχων επισκεπτών» ανέλαβαν πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κώστα Κουκά, για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας, τη σίτιση και κυρίως την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 
Για κάθε ενδεχόμενο, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές ανέλαβαν τη διακριτική φύλαξη του κτηρίου του ΕΠΑΛ, όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι οικογένειες των μεταναστών, οι οποίοι από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν πρόθεση να παραμείνουν στο νησί, αλλά άμεση προτεραιότητά τους είναι να φθάσουν στον Πειραιά και από εκεί να αναζητήσουν τρόπο για να συνεχίσουν την προσωπική τους οδύσσεια προς την κεντρική Ευρώπη.
Ήδη κάποιοι, αφού ελέγχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές και εξέφρασαν την επιθυμία να καταθέσουν αίτημα για την παροχή ασύλου, έφυγαν από το νησί, ενώ οι δύο Ουκρανοί δουλέμποροι που επέβαιναν στο μικρό ταχύπλοο συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Σύρου, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για εμπορία ανθρώπων. 
 
Βέβαια, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές από ορισμένους ντόπιους, οι οποίοι, επηρεασμένοι από τις εικόνες χάους στα hotspots των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, φοβήθηκαν τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στη Μύκονο… 
Ενδεχόμενο που φυσικά υπάγεται σε… σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 
 
Η προσφορά της Ελλάδας 
Στο πλαίσιο προχθεσινής συνέντευξής της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ερωτήθηκε και για το προσφυγικό και ειδικότερα για την ελληνική προσφορά σε αυτό το πεδίο. 
Ενώ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η Μέρκελ τονίζει παράλληλα ότι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου δεν έχει προχωρήσει παντού στον βαθμό που θα το επιθυμούσε. Το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. «μόλις 3.000 πρόσφυγες» δείχνει ότι τα κράτη-μέλη «δεν κάνουν καθόλου αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτά». 
 
Από το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και εωσότου τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα, έφτασαν, σύμφωνα με την καγκελάριο, 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες, διαπιστώνει η καγκελάριος. Όπως συμπεραίνει η Άνγκελα Μέρκελ, αυτό δείχνει ποια είναι η συνεισφορά της Ελλάδας στο σημείο αυτό. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:31