search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:23
MENU CLOSE

Αλαφούζος, Κυριακού, Καλογρίτσας και Μαρινάκης οι νέοι καναλάρχες – ‘Εδωσαν συνολικά 246 εκατ. ευρώ (Photos-Video)

02.09.2016 06:47
Αλαφούζος, Κυριακού, Καλογρίτσας και Μαρινάκης οι νέοι καναλάρχες -

Μετά από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας βγήκε λευκός καπνός από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαδικασία έληξε περίπου στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής: 

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά δόθηκαν 246 εκατομμύρια ευρώ

Πως εξελίχθηκε η διαδικασία

Για την τέταρτη άδεια χρειάσθηκαν 117 γύροι, μέχρι την κατοχύρωσή της από τον  Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο το υψηλότερο τίμημα δόθηκε για την τρίτη άδεια, από τον ΑΝΤ1, με ποσό που άγγιξε τα 75.9 εκατομμύρια ευρώ.

Οι άδειες δόθηκαν ως εξής:

Πρώτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ και αυτό το αντίτιμο ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες τρεις.

Η διαδικασία για την δεύτερη άδεια ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.

Η διαδικασία για την τρίτη άδεια ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.

Η διαδικασία για την τέταρτη και τελευταία άδεια ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα, δηλαδή μέσα σε 15 ώρες και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Κιμπουρόπουλος: Ήταν μία «χιτσοκική» διαδικασία

“Χιτσκοκική η διαδικασία. Ο ΣΚΑΙ διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή και ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής από την πρώτη άδεια. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια στην Ελλάδα και έδωσε και τα λιγότερα χρήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ κ.Κιμπουρόπουλος εξερχόμενος του κτιρίου.

Οι πιο χρονοβόρες άδειες ήταν η τρίτη και η τέταρτη αποκάλυψε ο κ.Κιμπουρόπουλος

Σαββίδης: Συγχαίρω τους νικητές

Λίγα λεπτά αργότερα εξήλθε του κτιρίου ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος δήλωσε: Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι οι 4 άδειες έφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Συγχαίρω τους νικητές. Στον προϋπολογισμό ήρθαν χρήματα που δεν το περίμεναν”.

Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει ενδεχομένως σε θεματικές άδειες δήλωσε: Σαφώς με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια, αλλά κατανοώ πόσο κοστίζει αυτός ο χώρος και μόλις έγινε κατανοητό ότι ξεφεύγουμε πολύ από την αξία αυτού, τότε επέλεξα εναλλακτική λύση. Οι άλλοι πλήρωσαν πάνω από 70 εκατ ευρώ για άδειες που η αρχική τους τιμή ήταν 3 εκατ. ευρώ.

Αποκαλυπτικός ήταν και για τις συνθήκες παραμονής στη γενική γραμματεία: Θύμιζε φυλακή και κάναμε αστεία. Λέγαμε ότι με δική μας επιλογή κλειστήκαμε σε χώρο και χωρίς να έχουμε κάνει κάτι παράνομο. Ούτε τουαλέτα δεν πηγαίναμε χωρίς αστυνομικό. Ήταν αποπνικτική η ατμόσφαιρα, ζητάγαμε να ανοίξει η πόρτα και ούτε αυτό δεν το επέτρεπαν.

Ένα πράγμα μπορώ να πω:όταν πήγα στην τελική φάση έδωσα μηδενικά ποσά.Είχα εκπληρώσει την αποστολή μου.

Ενώ με αρκετές δόσεις χιούμορ είπε ότι στενοχωρήθηκε που ο Αλαφούζος έδωσε πολύ λίγα χρήματα, ήθελα να δώσει περισσότερα είπε.

Παππάς: Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό προνόμιο της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, ανέφερε σε δήλωσή του μετά το πέρας της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς . Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια, σημείωσε ο κ. Παππάς.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε. Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους, ανέφερε επίσης ο Νίκος Παππάς . Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά, καταλήγει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Η επόμενη ημέρα για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια

Σε 90 ημέρες μετά τον διαγωνισμό, η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων καναλιών, δήλωσε, ήδη, μιλώντας στον Βήμα 99,5, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Η Digea οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα. Παρ’ όλο που η Digea, μέσα από ένα σκανδαλώδη διαγωνισμό, είναι ο συνασπισμός των ίδιων των καναλαρχών, οι οποίοι θα κληθούν να κατεβάσουν το σήμα στους εαυτούς τους. Έτσι είναι η πραγματικότητα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. 

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματική πως δεν θα υπάρξουν άλλες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πλην των τεσσάρων: «Άλλα πανελλήνιας εμβέλειας (σ.σ. κανάλια), πέραν των τεσσάρων αδειών, όχι δεν θα υπάρξουν. Είναι σαφές αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλούσαμε ένα κακό προηγούμενο αν παρεμβαίναμε σε έναν υγιή ανταγωνισμό».

Έντονη είναι η ανησυχία στους εργαζόμενους των καναλιών που έμειναν εκτός διαδικασίας και δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια για να συνεχίσουν τη μετάδοση του τηλεοπτικού τους προγράμματος.

Τα δυο εκ των τεσσάρων καναλιών που δεν εξασφάλισαν άδεια ξεπέρασαν τα 60 εκατ. στις προσφορές τους.

Συγκεκριμένα, η Dimera Media έκανε προσφορά 61.5 εκατ. ευρώ, ο Alpha 61 εκατ., ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (ITV CP) 18 εκατ. και η Νέα Τηλεόραση (N.T.V) 13 εκατ. 

Ο εκπρόσωπος του Star άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει νομική συνέχεια στη μαραθώνια διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών.

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν από τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία «υπερβολική».

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

 

Ο εκπρόσωπος του Alpha ξεκαθάρισε ότι η συνέχεια του διαγωνισμού θα δοθεί στα δικαστήρια.

«Τα ποσά ήταν στον ουρανό. Όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ… Διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι διαμάντι και αδάνειστο όπως είναι ο Alpha και τι θα πω στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση. Έχουμε τις ελπίδες μας στα δικαστήρια» είπε.

 

Στις ηλεκτρονικές τους σελίδες, τόσο το Star όσο και ο Alpha παρουσιάζουν ειδησεογραφικά τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών τονίζοντας ότι στους σταθμούς που δεν πήραν απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

«Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί, με συνολικά χιλιάδες εργαζόμενους, ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) και STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), όπως και το MEGA που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν πήραν επίσης άδεια ο Γιάννης Σαββίδης και το σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη» γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της τηλεόρασης του Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι ο  διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις δανειοδοτήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ, είπε ότι το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32