search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:53
MENU CLOSE

Λεφτά υπάρχουν αλλά για τα… σκουπίδια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1933
08-09-2016
10.09.2016 03:00
skoupidia_0.jpg

Βαριά καμπάνα από την Ευρώπη για τα απόβλητα

Όταν τελικά έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν, εννοούσαν ότι υπάρχουν λεφτά για πέταμα και μάλιστα κυριολεκτικά στα πιο επικίνδυνα σκουπίδια μας!
 
Η απόφαση – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ακόμα και όταν γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία ότι θα πληρώσουμε πανάκριβα την αδιαφορία τους.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια ακόμα φορά επέβαλε βαριά χρηματική καμπάνα στη χώρα μας που επιμένει να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα στερεά απόβλητα, τα επικίνδυνα απόβλητα αλλά και τους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
Και για να το κάνουμε λιανά. Επέβαλε κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ και 30.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα μέχρι να συμμορφωθούμε και να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στην απόφαση που εξέδωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά «ότι, πέραν της διάρκειάς της, η οποία υπερβαίνει τα έξι έτη, η παράβαση της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθόσον δύναται να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον».
Να πάρουμε όμως την ιστορία – αμαρτία από την αρχή.
 
7 χρόνια… ξύνονται!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε την παράβαση της Ελλάδας για πρώτη φορά πριν από ακριβώς επτά χρόνια, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με την τότε απόφαση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί στην εφαρμογή τριών οδηγιών και συγκεκριμένα:
 της οδηγίας περί στερεών αποβλήτων,
 της οδηγίας περί επικίνδυνων αποβλήτων,
 της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
 
Ειδικότερα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή, εντός εύλογης προθεσμίας, σχέδιο διαχειρίσεως των επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 
 
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν είχε λάβει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνταν για την εξασφάλιση, ως προς τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, της τηρήσεως των κανόνων περί αξιοποιήσεως και διαθέσεως των αποβλήτων και περί αδειοδοτήσεως και εκμεταλλεύσεως των χώρων υγειονομικής ταφής. 
Πέντε χρόνια μετά την πρώτη διαπίστωση του Δικαστηρίου που έθετε προ των ευθυνών της την ελληνική πολιτεία ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε και πάλι κατά της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο το 2014, αφού διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει έως την 25η Μαρτίου 2013, όλα τα μέτρα που απαιτούνταν για τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση του 2009. Έτσι, προσφεύγοντας για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζήτησε την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Μετά την εξέταση της δεύτερης προσφυγής της Κομισιόν κατά της χώρας μας, το Δικαστήριο έριξε βαριά καμπάνα αφού διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν έλαβε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της αποφάσεως του 2009.
 
Συγκεκριμένα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της 25ης Μαρτίου 2013, η Ελλάδα δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαθέσεως των επικίνδυνων αποβλήτων ή θέσει σε εφαρμογή διαχείριση των “ιστορικών αποβλήτων” (παλαιών αποβλήτων προσωρινώς εναποθηκευμένων σε χώρους μη προοριζόμενους προς τούτο) σύμφωνη με τις απαιτούμενες προδιαγραφές». Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
 
Για τους λόγους αυτούς επέβαλε βαρύτατο εφάπαξ πρόστιμο 10.000.000 ευρώ καθώς και χρηματική ποινή ύψους 30 000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2009, πρόστιμο που θα αρχίσει να μετράει από τη δημοσίευση της απόφασής του Δικαστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να αντιληφθούμε το μέγεθος της αδιαφορίας των κυβερνήσεων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ότι οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν είναι χθεσινές… Συγκεκριμένα η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει υποχρεώσεις που απορρέουν από Οδηγία του 1999 για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και δεσμεύσεις από δυο Οδηγίες του 2006 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και των στερεών αποβλήτων.
 
Εν ολίγοις, οι προβλέψεις για την υγειονομική ταφή δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και 17 χρόνια και για τα στερεά και επικίνδυνα απόβλητα εδώ και μια δεκαετία…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:53