search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:52
MENU CLOSE

Το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων στη Χέϋδεν επαναλειτουργεί – Το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα (Photos)

09.09.2016 10:15
Το Β

Σαραντατρία χρόνια  πέρασαν από την τελευταία φορά που χτύπησε το κουδούνι του 2ου Γυμνασίου Αρρένων της Χέϋδεν. Το ιστορικό κτίριο, όπου στεγαζόταν το πρώην 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, θα στεγάζει πλέον το 67ο Λύκειο Αθηνών.Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί ώστε να φτιαχτεί ένα πιο σύγχρονο σχολείο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για περίπου 25 χρόνια έγινε η πιο γνωστή κατάληψη της Αθήνας από αναρχικούς.

Μετά την εκκένωσή του το 2012 από τους καταληψίες, το κτίριο ενώθηκε με το διπλανό του, ανακαινίστηκε πλήρως και την προσεχή Δευτέρα το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά προκειμένου να υποδεχτεί τους περίπου 190 μαθητές που θα φοιτήσουν στο 2ο Λύκειο, το οποίο θα ονομαστεί «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως φόρος τιμής σε έναν από τους πιο επιφανείς μαθητές του και έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Οι απόφοιτοι του δεύτερου Γυμνασίου Αρρένων της Χέϋδεν είναι γνωστές προσωπικότητες στον κόσμο της τέχνης, των γραμμάτων και της δημόσιας ζωής:  Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ο πρώην δημοσιογράφος και υποδιευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle Άγγελος Μαρόπουλος, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, o ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο πολιτικός Δημήτρης Ρέππας, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.

Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος μίλησε για «μια ιστορική στιγμή για την πόλη»

Το 2ο Λύκειο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Αθήνας, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, εργαστήριο χημείας και μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Για να δημιουργηθεί αυτό το σύγχρονο σχολείο έμειναν άθικτες μόνο οι προσόψεις. Ολοι οι εσωτερικοί χώροι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν από την αρχή υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου.

Ετσι ήταν η κυρία είσοδος επί καταλήψεων από αναρχικούς:


Ετσι μεταμορφώθηκε σήμερα:

«Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας και με άξονα το σύνθημα «Πρώτα το Παιδί» θεσμοθετήσαμε ειδική αντιδημαρχία. Σε ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων τίθεται η εξασφάλιση, σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη λειτουργία των σχολείων» τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε: «Είναι λάθος να μιλάμε για αυριανούς πολίτες όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Είναι ήδη πολίτες, με δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται».

Η ανακαίνισή της, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, μέσω εργολαβίας και κατόπιν δημοπρασίας. Το συνολικό συμβατικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:52