search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:08
MENU CLOSE

Η Φώφη κλείνει μέτωπα και τρέχει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
06.10.2016 03:00
pn0610pasok.jpg

 

Έκλεισε οριστικά (;) ο δρό­μος συνεργασίας της Δη­μοκρατικής Συμπαράτα­ξης με το Ποτάμι με την απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλί­ου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεδρί­ασε την Τρίτη το απόγευ­μα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών αποφάνθηκαν ότι η χώρα βρί­σκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και αποφάσισαν να ενεργοποιη­θούν για τη σύνταξη των ψηφοδελτίων, ειδικότερα στις (πολλές) περιοχές που δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπη­ση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνε­ται ότι έχει επίσης αποφασίσει να προ­χωρήσει προς το παρόν με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, αφού στην προχτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία αναφορά σε εκλογική διαδικασία, αλλά μια αόριστη μνεία για τη διενέργεια συνεδρίου εντός του 2017, αν η πολιτική συγκυρία το επιτρέψει.

Ουσιαστικά τα μέλη της Δημοκρα­τικής Συμπαράταξης αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε συγκρουσιακές διαδικασίες και να επενδύσουν το επό­μενο διάστημα στην ώσμωση των κομ­ματικών χώρων προκειμένου να μετεξελιχθεί ο φορέας συνεργασίας τους σε κόμμα. Μάλιστα στην απόφαση λαν­σάρουν για πρώτη φορά το ακρωνύ­μιο ΔΗΣΥ, που ενδεχομένως να είναι και το όνομα του νέου κομματικού μηχανι­σμού, αν κάποια στιγμή αποφασιστεί η διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων.

Ο στόχος

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν χτες ότι, μέχρι την άνοιξη του 2017 και πα­ρά την κυβερνητική αισιοδοξία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ να καταφύγει σε εκλο­γές λόγω του πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η χώρα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προετοι­μασμένη η παράταξη και να μην ομφα­λοσκοπεί.

Στόχος της νέας προσπάθειας ώσμω­σης και συσπείρωσης, όπως λέει η από­φαση, είναι «μέσα από ανοιχτές διαδικα­σίες, να δοθεί ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπη­σης σε όλους όσοι πιστεύουν στην α­νασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστε­ράς. Η πρωτοβουλία στην κοινωνία, εκεί που από την αρχή απευθυνθήκαμε και ήδη υπάρχει ανταπόκριση».

Μάλιστα, δεν λείπουν και τα καρφιά προς το Ποτάμι, αφού επισημαίνεται ότι «το εγχείρημα ποτέ δεν αφορούσε μόνο συνεννοήσεις κορυφής, που άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε ορισμένες περιπτώ­σεις ότι έκρυβαν πίσω από τις αμφιθυμί­ες και τις καθυστερήσεις, υστεροβουλί­ες και σκοπιμότητες που μας κόστισαν» και ξεκαθαρίζουν: «Συνεχίζουμε με όσους αποδέχονται το πολιτικό πλαί­σιο που έχουμε θέσει».

Το Ποτάμι, χωρις να κατονομάζεται στην απόφαση, αντιμετωπίζεται ως δυνάμει «εχθρός»: «Είμαστε σίγουροι ότι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολί­τες που αγκαλιάζουν την προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρη­σιμοποιήσει την Κεντροαριστερά, για να ρυμουλκήσει τον ευρύτερο προοδευ­τικό χώρο ως καθοδηγούμενο πολιτικό συμπλήρωμα ή ως κυβερνητική τσόντα ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η κοινή ρητορική Κυ­ριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη αξιοποιείται στο έπακρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που εμμένει ότι η σκληρή αντιπολιτευτική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράτα­ξης την έχει καταστήσει παρακολούθημα της Ν.Δ. Τα κυβερνητικά στελέχη, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν αναφέρονται καθόλου στο Ποτάμι που κάνει κόντρα ρελάνς με τη Ν.Δ., για το ποιο κόμμα είναι πιο νεοφιλελεύθερο, αλλά επιχειρεί να αποδομήσει τη Δημο­κρατική Συμπαράταξη, γιατί αντιλαμ­βάνεται ότι μπορεί να υποδεχτεί απογο­ητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τη λογική αυτήν, η απόφα­ση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμ­βουλίου της Δημοκρατικής Συμπαρά­ταξης επαναλαμβάνει τις ίσες αποστά­σεις με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και τη σκληρή κριτική γιατί δεν επιδιώκουν την εθνική συνεννόηση και προχωράει ένα βήμα παρακάτω: «Σε αυτές τις συνθήκες χρέ­ος μας η ανασυγκρότηση της Δημο­κρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσι­αλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρ­θωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» επισημαίνεται.

Όπως αποφασίστηκε στην τρίωρη συνεδρίαση, θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα η οργανωτική ώσμωση ΠΑ­ ΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και των άλλων Κινήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να οργανωθεί ένα οδοιπορικό «και διάλογος με την κοινωνία για την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα και τις προτάσεις μας για την εθνική ανασυγκρότηση».

Βάση του διαλόγου αποτελούν τα 50 βήματα για την έξοδο από την κρίση (Συνδιάσκεψη ΔΗΣΥ), το πόρισμα της επιτροπής θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι προτάσεις για την Ανάπτυξη που κατατέθηκαν στη ΔΕΘ.

Πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με την απόφαση, «σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κλα­δικό επίπεδο ανά περιφέρεια δημιουρ- γούνται Ομάδες Πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ με τη συμμετοχή πολιτών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστε­ράς, ενώ σε επίπεδο νομού θα λειτουρ­γεί Συντονιστικό Όργανο ΔΗΣΥ αποτελούμενο από τον γραμματέα και ανα­πληρωτή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπο των Κινή­σεων και τα εκ του νομού προερχόμενα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ.

Συστήνεται ακόμα Συντονιστικό Ορ­γανωτικό Γραφείο της ΔΗΣΥ με σταθε­ρή λειτουργία για την οργανωτική υπο­στήριξη και τον συντονισμό όλων των δράσεων και τη δημιουργία Μητρώου των Δικτύων Πρωτοβουλίας, που θα αποτελέσει και τη βάση της Δημοκρατι­κής Συμπαράταξης».

Στην απόφαση, δε, αναφέρεται γενι­κά και αόριστα η ανάπτυξη δικτύων και τονίζεται πως «η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολι­τικές εξελίξεις, στο Συνέδριό μας».

Στην απόφαση δεν γίνεται καμία ανα­φορά για διαδικασίες εκλογής νέου επι­κεφαλής της ΔΗΣΥ και το ερώτημα είναι αν το θέμα, μετά και το ναυάγιο της συνεργασίας με το Ποτάμι, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ή θα επανέλθει κάποια στιγμή ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Στο μεταξύ, στους κόλπους της Δη­μοκρατικής Συμπαράταξης επικρατεί προβληματισμός από το γεγονός ότι, παρά την αποσυσπείρωση που αντιμε­τωπίζει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πο­σοστά της έχουν κολλήσει κάτω από το 5% βλέποντας την πλάτη της Χρυ­σής Αυγής και του ΚΚΕ. Και όπως λένε, η Ν.Δ. δεν εισπράττει φθορά από τη συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια του παρελθόντος, ενώ αυτό βλάπτει το ΠΑ­ΣΟΚ. Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι με σωστή προετοιμασία η ΔΗΣΥ μπορεί να αντέξει την πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ­ΡΙΖΑ, γι’ αυτό και έχουν ήδη αρχίσει την πορεία προς τον λαό…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:05