search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:49
MENU CLOSE

Τα τέσσερα συν ένα κρίσιμα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ: Τι αποκάλυψε και τι υπονόησε

26.04.2024 06:17
mitsotakis-new

Λίγο-πολύ στο γνωστό του μοτίβο κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ: δηλαδή, ενόψει ευρωεκλογών επιτέθηκε στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, άφησε αιχμές για την κεντροαριστερά – στην οποία φαίνεται ότι ομαδοποιεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – υπερασπίστηκε σχεδόν όλες τις επιλογές του για όσα θέματα ρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι δεν πάει… Ευρώπη.

Θα έλεγε κανείς ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί σε γνωστά «μονοπάτια» και να αποφύγει τα λάθη, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά αυτό που έχει γράψει το topontiki.gr, ότι, δηλαδή, ο στόχος του είναι… αμυντικός, δηλαδή, η διατήρηση του «αποτελέσματος» και όχι το «επιθετικό παιχνίδι» το οποίο είχε χρησιμοποιήσει περισσότερο στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει διάφορα «μηνύματα» σε πολλές κατευθύνσεις, «βγάζοντας ειδήσεις», έστω κι αν δεν ήταν και πολύ εμφανείς.

Ποιες είναι αυτές:

·        Τραγωδία των Τεμπών: αν και σε γενικές γραμμές κινήθηκε στην πεπατημένη, ο πρωθυπουργός φάνηκε να κάνει αυτοκριτική για το πώς εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή, λέγοντας ότι «σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Αυτό δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε. Θέλω να σας πω, όμως, ότι από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο η εξεταστική επιτροπή να μετατραπεί σε ένα πεδίο πολιτικών αντεκδικήσεων, κομματικών αντεκδικήσεων. Και, δυστυχώς, έτσι έγινε». Η φράση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μια έμμεση παραδοχή του Κ. Μητσοτάκη ότι η αίσθηση της απόπειρας συγκάλυψης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις πλέον έχει πλήξει πολύ την εικόνα της κυβέρνησής του.

·        Ευρωεκλογές: μετά από πολλά «παίζουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα», «δεν θα μιλήσω για σκορ και διαφορές» και άλλα τέτοια, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τον εκλογικό πήχη, λέγοντας ότι η κρίση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θα γίνει με βάση το αποτέλεσμα του 2019, ήτοι το 33,12% που πήρε η ΝΔ. Γιατί το έκανε αυτό; Πρώτον, διότι πλέον είχε παγιωθεί η αίσθηση ότι για τη ΝΔ επιτυχία θα ήταν το σκορ της 9ης Ιουνίου να έχει μπροστά 3 και αποτυχία αν έχει μπροστά 2, ενώ τώρα πλέον τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα, πιο καθαρά και πιο σαφή. Και, δεύτερον, διότι η άρνηση να τεθεί ένας ακριβής πήχης δημιουργούσε μια αίσθηση ηττοπάθειας ή εν πάση περιπτώσει υπεκφυγής.

·        Αντιπολίτευση: παρότι ο πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη («είναι εκτός τόπου και χρόνου») και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη («αυτό που βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν παραπέμπει σε πολιτική πρόταση»), αρνήθηκε να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο ως πολιτικό αντίπαλο, λέγοντας ότι αντίπαλός του «είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». Η παραπάνω φράση μπορεί να ακούγεται ως υπεκφυγή, ωστόσο, έχει έντονη πολιτική ουσία, διότι ουσιαστικά αποτελεί και μια έμμεση παραδοχή ότι οι ευρωεκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς, ούτε να προκαλέσουν σοβαρή αποσταθεροποίηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κάτι που παραδέχθηκε και νωρίτερα.

·        Δεξιά: το περιστατικό με το ξύλο στη Βουλή θα έλεγε κανείς ότι έδωσε στον Κ. Μητσοτάκη το στοιχείο που το έλειπε στην επιχειρηματολογία του προς τους πολίτες ώστε να τους πείσει να μην στηρίξουν τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, και πρέπει να σημειωθεί ότι το αξιοποίησε δεόντως. «Το επεισόδιο […] ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς “πολυκατοικίας”. Βέβαια, ο Θεός να την κάνει “πολυκατοικία”, μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος» ήταν η πλέον χαρακτηριστική του φράση, ενώ για τον Κυριάκο Βελόπουλο έκανε λόγο για «χριστιανόμετρο».

Τέλος, άξια υπογράμμισης είναι και μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού, σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με τον Κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αν αυτοί βρίσκονται», στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες, το αίσθημα ασφάλειας των οποίων είχε κλονιστεί, ότι η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ένταλμα σύλληψης για τον κορυφαίο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ – Τι απαντά ο ίδιος

Έφτασε στην Ικαρία ο Κασσελάκης: Η υποδοχή και η συνομιλία με τους κατοίκους – «Το νοσοκομείο είναι διαλυμένο» (Videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:49