search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:11
MENU CLOSE

Παίζουν τα ρέστα τους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
10.10.2016 03:00
deiktis1.jpg
 
Εκρηκτικό έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα, καθώς – στο φόντο των τηλεοπτικών αδειών – έχει διαμορφωθεί μια πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ της κυβέρνησης και ενός αντιπολιτευτικού μετώπου το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο κόμματα της αντιπολίτευσης και τα λειτουργούντα κανάλια, αλλά και άλλους παράγοντες, με επιφανέστερο εκπρόσωπο τον ΣΕΒ.
 
Το παιχνίδι έχει σκληρύνει και μια από τις κορυφώσεις του θα δούμε την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
Το ενδιαφέρον πάντως αυτήν την ώρα βρίσκεται στη σύνθεση αυτού του αντιπολιτευτικού μετώπου, το οποίο δεν ενδιαφέρεται να κρύψει ότι έχει βάλει στόχο την απομάκρυνση, το ταχύτερο δυνατόν, της κυβέρνησης Τσίπρα. Το μέτωπο αυτό αποτελείται από παράγοντες που δεν έχουν κατ’ ανάγκην ούτε την ίδια οπτική ούτε τα ίδια συμφέροντα, ούτε καν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ τους.
 
Το οξύμωρο; Ότι – με δεδομένες τις τοποθετήσεις των περισσότερων από τους θεσμούς της επιτήρησης – η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις (για τις οποίες όλοι οι αντιπολιτευόμενοι φωνάζουν) από κάθε προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση και στον συντομότερο χρόνο που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει. Με άλλα λόγια, οι σκληρά αντιπολιτευόμενοι εν τέλει αντιπολιτεύονται σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες τις – μνημονιακές – εξαγγελίες τους. Κοινώς, άλλα αντ’ άλλων…
 
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
 
Όλοι οι… καλοί χωράνε
1 Η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει κάθε λόγο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Άλλωστε ζούμε στη χώρα όπου η εκάστοτε αντιπολίτευση αρχίζει να ζητάει εκλογές μόλις ένα δίμηνο μετά τις προηγούμενες. Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που προσχωρεί σε αυτήν την τακτική.
Για τη Ν.Δ. το βασικό «μότο» είναι ότι αυτή θα εφάρμοζε το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ενδεχομένως μάλιστα να χρειαζόταν… ένα ακόμη μνημόνιο, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το τρέχον λήγει εντός των ορίων της διακυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και την προχθεσινή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την επιδιωκόμενη περίοδο διακυβέρνησης του αδελφού της Κυριάκου:
«Βεβαίως μνημόνιο θα έχουμε, αλλά για να βγούμε από το μνημόνιο πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνανε οι Κύπριοι. Οι Κύπριοι εφαρμόσανε ταχύτατα τις μεταρρυθμίσεις τους και βγήκανε, και σήμερα κάνουν τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 
2 Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, είναι κομμένο στα δύο, αφού η Γεννηματά επιχειρεί – χωρίς επιτυχία – να τηρήσει ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο εκατέρωθεν διαρροών, αλλά οι υπό τον Βενιζέλο βουλευτές συμπεριφέρονται περίπου σαν μέλη της Ν.Δ., με την ίδια ακριβώς φρασεολογία και τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με αυτά του Μητσοτάκη και του Άδωνι.
Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα, στην προ ημερησίας στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει κουβαλώντας την κακουργηματική δίωξη κατά του Ροβέρτου Σπυρόπουλου για τα αποκαλούμενα ως «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία το πόρισμα είχε στείλει στη Δικαιοσύνη ο Βενιζέλος.
 
3 Το Ποτάμι, από την πλευρά του, έχει γείρει οριστικά και αμετάκλητα προς το «ευρωπαϊκό μέτωπο» του Μητσοτάκη, έχει απομακρυνθεί δραματικά από την προοπτική ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς και, αν δεν μπει στη Βουλή, θα δούμε τα περισσότερα στελέχη του στη Ν.Δ. ή στο σπίτι τους.
 
4 Τα λειτουργούντα ιδιωτικά κανάλια, και αυτά που έμειναν χωρίς άδεια και αυτά που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσουν άδειες για τη νόμιμη λειτουργία τους, βρίσκονται σε κατάσταση παροξυσμού – ακόμη και εκείνα που έως πρόσφατα επιχειρούσαν να τηρήσουν στοιχειώδεις αποστάσεις – και είναι αυτά που περισσότερο και από τη Ν.Δ. παίρνουν πάνω τους τον πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης με πολεμικά δελτία «ειδήσεων», στα οποία η είδηση και η προπαγάνδα έχουν χάσει πλέον κάθε όριο μεταξύ τους.
 
5 Από κοντά και ο ΣΕΒ, ο οποίος, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση του Σαμαρά επειδή αυτή – με κορυφαίο υπουργό τον Μητσοτάκη – δεν προχωρούσε τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, τώρα την επαναπροσεγγίζει αντιμετωπίζοντας με τον ίδιο τρόπο – αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση – την κυβέρνηση Τσίπρα και καταλογίζοντάς της υπερφορολόγηση, καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και υστέρηση ως προς την ανάπτυξη. 
Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον παραγόντων του ΣΕΒ εστιάζεται κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου κάποια πράγματα δεν πηγαίνουν με τον ρυθμό και τον τρόπο που θα επιθυμούσαν.
 
Άρπαξε την ευκαιρία
Σε αυτό το οξύτατο κλίμα η κυβέρνηση βιώνει ίσως την πιο σκληρή επίθεση που θα μπορούσε να υποστεί και, προφανώς, δεν σκοπεύει να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Γι’ αυτό άλλωστε άρπαξε την ευκαιρία την οποία πρόσφερε στη συζήτηση για την Παιδεία ο πρόεδρος της Ν.Δ. ώστε να πάει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για διαφθορά και διαπλοκή.
 
Το σκεπτικό της είναι μάλλον απλό:
 Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη αντιμέτωπο με την ποινική Δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνειά του.
 Η Ν.Δ. είναι φορτωμένη με 200 εκατ. ευρώ δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.
  Και τα δύο κόμματα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα τόσο με τη Δικαιοσύνη όσο και με τις τράπεζες.
 Το Ποτάμι δεν την απασχολεί ιδιαίτερα, αφού εκτιμά ότι δεν ξαναμπαίνει στη Βουλή.
 Τα κανάλια, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θα πρέπει να πληρώσουν για τις άδειές τους, ενώ ούτε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορεί εύκολα να τους επιστρέψει χρήματα χωρίς να υποστεί κατακραυγή.
 Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι «θεσμικοί», όπως υπαινίσσονται κυβερνητικά στελέχη, θα αντιμετωπιστούν θεσμικά, αλλά οι επιμέρους παράγοντες δεν έχουν και πολλά να ελπίζουν από μια άσκηση πίεσης αυτού του είδους σε θέματα που αφορούν επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
Το πού θα βγάλει αυτή η κόντρα δεν είναι σαφές. Σίγουρο είναι – στο μέτρο του εφικτού – ότι στον ορίζοντα δεν φαίνονται εκλογές. Επίσης σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση προτιμά αυτού του είδους τη συζήτηση, αφού οι αμαρτίες δεκαετιών των αντιπάλων της, σχεδόν όλων, είναι πολύ περισσότερες από τις όποιες – πραγματικές ή εικαζόμενες – δικές της. Επομένως το προσεχές διάστημα θα δούμε πόλεμο με… πυρηνικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:09