search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:08
MENU CLOSE

«Γόρδιος δεσμός» τα κρατικά ΜΜΕ

01.07.2011 07:50
«Γόρδιος δεσμός» τα κρατικά ΜΜΕ - Media

Γράφει ο Τυπικός

Δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει ακόμα το τοπίο γύρω από το ποιο πρόσωπο της κυβέρ­νησης θα αναλάβει συνολικά τις αρμοδιότητες των κρατικών ΜΜΕ, ενώ δεν μπορεί να μη σημειώσει κάποιος ότι υπάρχουν πολλές συ­ζητήσεις για την τύχη τους, την ίδια ώρα που τα προβλήματα που αντι­μετωπίζουν αυτά τα Μέσα Ενημέ­ρωσης είναι πολλά.

Γράφει ο Τυπικός

Δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει ακόμα το τοπίο γύρω από το ποιο πρόσωπο της κυβέρ­νησης θα αναλάβει συνολικά τις αρμοδιότητες των κρατικών ΜΜΕ, ενώ δεν μπορεί να μη σημειώσει κάποιος ότι υπάρχουν πολλές συ­ζητήσεις για την τύχη τους, την ίδια ώρα που τα προβλήματα που αντι­μετωπίζουν αυτά τα Μέσα Ενημέ­ρωσης είναι πολλά.

Την Τρίτη πάντως έγινε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνί­ας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αλλά και το Ινστιτούτο Οπτικο­ακουστικών Μέσων πέρασαν στα χέρια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, το Π.Δ. 65 για τη διάσπαση του υπουργείου Εσωτε­ρικών προβλέπει ότι μεταφέρονται «στον Πρωθυπουργό από το Υπουρ­γείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η Γενική Γραμμα­τεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμ­ματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυ­τές και του Ινστιτούτου Οπτικοα­κουστικών Μέσων».

Όσο για το πρόσωπο που θα ανα­λάβει τα κρατικά ΜΜΕ, οι πληρο­φορίες επιμένουν ότι αυτό θα είναι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερ­νητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, εκτός και αν οριστεί υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα αυτά τα Μέσα Ενημέ­ρωσης, και θα πρέπει να «τρέξει» λύσεις για διάφορα προβλήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Στις προτεραιότητες βρίσκονται η κατάρτιση, αναφορικά με την Ψηφιακή Τηλεόραση, του σχετικού νόμου που θα ορίσει τη μετάβαση αλλά και θα επιμερίσει το «ψηφια­κό μέρισμα», από όπου η κυβέρνηση προσδοκά να «αντλήσει» σημα­ντικά κέρδη.

Στην ατζέντα για τα κρατικά ΜΜΕ υπάρχει ο νόμος για τη «συ­γκέντρωση και την ψηφιακή τηλε­όραση» που θα καθορίζει τον χάρ­τη συχνοτήτων και τη χωροθέτηση των σημείων εκπομπής ανά την Ελ­λάδα, ευθύνες όμως που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του νέου υπουρ­γού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη της ΕΡΤ θα έχει να δημοσιο­ποιήσει ή να επιφέρει αλλαγές στο περιβόητο business plan, που έχει ετοιμαστεί από τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει για τη… σμίκρυνση των λειτουργι­ών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αλλά και για το ενδεχόμενο να μει­ωθεί το ανταποδοτικό τέλος.

Ακόμη, στα σκαριά υπάρχει ο νέ­ος σχεδιασμός και εκσυγχρονισμός του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ωστόσο «πονοκέφαλο» φέρ­νει η χρηματοδότηση του σχεδίου.

Και πάντοτε ανοιχτό μένει το ζή­τημα της μείωσης του αγγελιόσημου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργη­σή του. Παράλληλα, σε ισχύ είναι το αίτημα των εκδοτών να μειωθεί το αγγελιόσημο από τη στιγμή που δεν θα συμμετέχουν στο άμεσο μέλλον στη διανομή του Τύπου οι εφημεριδοπώλες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:05