19/11/2019 03:39:38
7.12.2009

O «πατέρας» των φτωχών

«Λούλα πάπα» (Λούλα πατέρα). Το σύνθημα δονεί την ατμό σφαιρα στη μικρή φτωχική πόλη Μπάρα, στη βορειοανατολική Βραζιλία. Παρά την αφόρητη ζέστη – τα θερμόμετρα δείχνουν 40 βαθμούς Κελσίου –, όλοι θέλουν να αγκαλιάσουν, ακόμη και απλώς να αγγίξουν τον πρό εδρο της Βραζιλίας Ινάσιο Λουίς Λούλα ντα Σίλβα, που μόλις έχει κατέβει από το ελικόπτερο για να επισκεφτεί τη γενέτειρά του. «Λούλα πάπα, Λούλα πάπα» και ο πρόεδρος γίνεται ένα με το πλή θος, ενώ οι σωματοφύλακές του τραβάνε τα μαλλιά τους.

Ο πρόεδρος Λούλα αισθάνε ται σα στο σπίτι του εδώ, σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Βραζιλίας. Πρωτοήρθε στην περιοχή πριν από 15 χρόνια σε μια προεκλογική του εκστρατεία. Ταξιδεύοντας με λεωφορείο και μένοντας σε φτηνά ξενοδοχεία. Σταματούσε σε κάθε χωριό και μιλούσε στους χωρικούς από την καρότσα ενός φορτηγού. Τα βρά δια η φωνή του δεν ακουγόταν πια, είχε κλείσει. Από τον ιδρώτα άλλαζε μπλουζάκι 10 φορές την ημέρα…


«Είναι ένας από μας»

Τώρα, επτά χρόνια μετά την εκλογή του για πρώτη φορά στην προεδρία της Βραζιλίας, ο Λούλα ταξιδεύει με ελικόπτερα και θωρακισμένα αυτοκίνητα, ενώ τα περιπολικά της αστυνομί ας με αναμμένους τους φάρους ρυθμίζουν την κυκλοφορία για να περάσει η συνοδεία του. Οι Βραζιλιάνοι είναι υπερήφανοι για τον πρόεδρό τους. «Είναι ένας από εμάς, είναι ο πατέρας των φτωχών» λέει η Ελιζέτ, που δίνει μάχη για να αγγίξει τον πρόεδρο. Υπό την ηγεσία του Λούλα, εκατομμύρια Βραζιλιάνοι έχουν δει να βελτιώνεται η ζωή τους. «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αρχίσει να κλεί νει», λέει ο οικονομολόγος και εμπειρογνώμων για τη φτώχεια Ρικάρντο Πάες ντο Μπάρος. Το κλειδί που χρησιμοποίησε ο Λούλα για τη μεγαλύτερη ανα κατανομή πλούτου στην ιστο ρία της Βραζιλίας είναι η «Bolsa Familia» – ένα κοινωνικό πρό γραμμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε άπορη μητέρα που μπορεί να αποδείξει ότι τα παιδιά της πηγαίνουν στο σχολείο παίρνει βοήθεια έως και 200 ρεάλ (περί που 80 ευρώ) τον μήνα από την κυβέρνηση.

Ίσως να μην φαίνονται πολλά με την πρώτη ματιά, αλλά αυτή η κυβερνητική επιχορήγηση βοηθά εκατομμύρια άνθρωποι να επιβιώνουν στη βορειοανατο λική Βραζιλία.

Περισσότερα από 12 εκατομ μύρια νοικοκυριά λαμβάνουν επιδοτήσεις, και τα περισσότερα από τα χρήματα πηγαίνουν στις φτωχές βορειοανατολικές περιο χές της χώρας. Χάρη στην Bolsa Familia οι κάποτε εξαθλιωμένες περιοχές έχουν αρχίσει να ανθί ζουν.


Οικονομικό θαύμα

Ένας επιχειρηματίας είχε κάπο τε ονομάσει τη Βραζιλία «Βελ ίντια», κάτι δηλαδή ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ινδία, ως ένα μίγμα του ευρωπαϊκού πλούτου και της φτώχειας της Ασίας, όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών φαινόταν αξεπέρα στο. Ο Λούλα ήταν αυτός που οικοδόμησε μια γέφυρα ανάμε σα στις δύο Βραζιλίες. Σήμερα η Βραζιλία θεωρείται, χάρη στον Λούλα, ένα οικονομικό θαύμα. Δεν είναι τυχαίο που ύστερα από επτά χρόνια στην προεδρία η δημοτικότητά του είναι στο 80% και η αντιπολίτευση έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο Λούλα δεν είναι άλλωστε είδωλο μόνο των φτωχών, αλλά και των τραπεζιτών. Η χώρα έχει αποπληρώσει μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της και η Γουόλ Στριτ τον λατρεύει, όσο και αν ο Βραζιλιάνος πρόε δρος κατηγορεί συνεχώς «τους λευκούς ανθρώπους με τα μπλε μάτια που έφεραν τον κόσμο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής», εννοώντας τους δυτικούς τραπεζίτες.

Ο Λούλα θεωρείται μετριοπα θής αριστερός. Το εντυπωσιακό είναι πως οι Αμερικανοί τώρα έχουν υποχρεωθεί να τον θεω ρούν «δικό τους» άνθρωπο, αν και στο παρελθόν τον μισούσαν και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εκλο γή του. Με δεδομένη τη ριζική στροφή της Νοτίου Αμερικής προς τα αριστερά, το ερώτη μα πλέον είναι όχι αν ο κάθε Νοτιοαμερικανός πρόεδρος είναι αριστερός ή δεξιός, αλλά αν είναι αριστερός ριζοσπάστης, όπως ο Τσάβες της Βενεζουέλας, ή αν είναι μετριοπαθής αριστερός, όπως ο Λούλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.