search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:53
MENU CLOSE

Στα κάγκελα για τη CETA

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1938
13-10-2016
15.10.2016 03:00
ttip_0.jpg

 

Σύγκρουση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών προκαλεί η στάση της κυβέρνησης για τη συμφωνία

Την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κινήσεων πολιτών προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τις διατλαντικές συμφωνίες, όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά).
 
Ο Γιώργος Σταθάκης εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία, οδηγώντας το ελληνικό γραφείο της Greenpeace στην έκδοση μιας σκληρής ανακοίνωσης με την οποία χαρακτηρίζει τον Σταθάκη «υπουργό των πολυεθνικών».
 
Αφορμή για τη μετωπική σύγκρουση με τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό αποτέλεσε η στάση του στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις διατλαντικές συμφωνίες, αφού ο Σταθάκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., πέτυχε στην ερμηνευτική δήλωση της CETA σημαντική βελτίωση του περιεχομένου της και επίλυση σημαντικών ζητημάτων όπως:
Την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης).
Τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Την αντικατάσταση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή – κράτους (ISDS) με ένα Διεθνές Δικαστικό Σύστημα (ICS), που θα αποτελείται από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές (κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους) και θα περιλαμβάνει Εφετικό Δικαστήριο.
Να θεωρηθεί η συμφωνία ως «συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας», κάτι που προϋποθέτει την έγκριση όχι μόνο από τα κοινοτικά όργανα αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια.
 
Παράλληλα, όσον αφορά την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι του εμπορίου και των δημοσίων προμηθειών και όχι τις μεταφορές και το επίμαχο θέμα της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος. 
Τελείως διαφορετική ανάγνωση κάνουν, όμως, στη δεσμευτική συμφωνία οι μεγάλες ευρωπαϊκές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που τη χαρακτηρίζουν «κενή περιεχομένου».
 
«Έκθεση ιδεών»
Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, η ερμηνευτική δήλωση που διέρρευσε «δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη που να μετατοπίζει τη στόχευση της συμφωνίας από την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στην προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».
Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι το κείμενο δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία πρόβλεψη που να μειώνει τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στη δημοκρατία, το περιβάλλον, την υγεία και τα δικαιώματα των πολιτών. 
 
Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, «ο δήθεν νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας ακυρώνεται από το ίδιο το περιεχόμενο του κειμένου, που αποτελεί μία έκθεση ιδεών πάνω στα επίμαχα ζητήματα της συμφωνίας, χωρίς όμως καμία πρόβλεψη για τη βελτίωσή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP, CETA, TiSA, που καλεί την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να μην επικυρώσει τη CETA, ούτε να συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή της, γιατί στην πραγματικότητα την ίδια ώρα αρχίζει η αποδοχή της και η ισχύς της. «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
 
Παράλληλα επισημαίνει τέσσερα κρίσιμα σημεία που έχουν άμεση σχέση με τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η επικύρωση της CETA αλλά και των άλλων πανομοιότυπων συμφωνιών που συζητούνται στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και την υγεία. Συγκεκριμένα επισημαίνουν:
Η έκδοση της νομικής ερμηνευτικής δήλωσης από τους εκπροσώπους του Καναδά και της Ε.Ε. είναι ήσσονος σημασίας και γίνεται για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στην Ελλάδα βιώνουμε την επικύρωση και την εφαρμογή των μνημονίων, και αν υποθέσουμε ότι κάποτε η χώρα θα απαλλαγεί από τα μνημόνια, οι συμφωνίες CETA και ΤΤΙP, TiSΑ που θα ακολουθήσουν θα αλυσοδέσουν μόνιμα τη χώρα μας.
Η CETA και η TTIP (συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.) είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με τη CETA.
Αν επικυρωθούν οι συμφωνίες CETA, TTIP, TiSA θα απολέσουμε μονίμως τη δημοκρατία και την εθνική μας ανεξαρτησία, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων, στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα, στο δικαιικό και δικανικό σύστημα της χώρας μας, στο κοινωνικό κράτος. Η CETA θα τιμωρεί όσες χώρες αποφασίσουν να πάρουν πίσω ιδιωτικοποιημένα αγαθά.
 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπογραφή της CETA πρέπει να θεωρείται περισσότερο από δεδομένη, αφού μετά τη διατύπωση της ερμηνευτικής δήλωσης το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Οκτωβρίου θα δώσει το πράσινο φως προκειμένου να υπογραφεί με παράτες στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε. – Καναδά, στις 27-28 Οκτωβρίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:51