search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:21
MENU CLOSE

Δεκατρείς νέες προσλήψεις για κάθε ένα εκατ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων

21.10.2016 04:34
Γ. Τόσκας (ΟΣΕΘ): Το μετρό πάει Τούμπα και το λιμάνι συνδέεται με προαστιακό - Media

 

Οι δημόσιες επιχειρήσεις συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υποστήριξαν οι διοικούντες τριών δημοσίων εταιριών, σε ημερίδα με θέμα την ανεργία. Την ημερίδα πραγματοποίησε σε αίθουσα του δημαρχείου η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αττικό Μετρό είναι ένα παράδειγμα μιας δημόσιας εταιρίας, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο πρόεδρος της, Ιωάννης Μυλόπουλος.

«Υπάρχει μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι το δημόσιο είναι αντιπαραγωγικό, δεν παράγει ανάπτυξη, δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό καταρρίπτεται από εταιρίες όπως είναι η Αττικό Μετρό» είπε ο κ. Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι από το Μάρτιο του 2016, η εταιρία «έχει ήδη προσλάβει 1500 ανθρώπους που εργάζονται στις κατασκευές», ενώ εκτίμησε ότι δημιουργούνται περί τις 3.500 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους, οι οποίοι σχετίζονται εμμέσως με τις προσλήψεις αυτές και με το έργο.

«Αυτά τα νούμερα, που είναι συγκεκριμένα και υπαρκτά, συμπίπτουν με την εκτίμηση του ΙΟΒΕ του 2015, που λέει ότι για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ δημόσιες επενδύσεις σε δημόσια έργα, παράγονται δεκατρείς θέσεις εργασίας και παράγονται τριάντα εννιά έμμεσες θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μυλόπουλος. Πρόσθεσε ότι επαληθεύεται και η εκτίμηση του ΙΟΒΕ ότι «για κάθε ένα ευρώ που πηγαίνει στα δημόσια έργα υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ, από τα οποία το 0,4% επιστρέφει και πάλι στο κράτος». Σημείωσε ότι «αν υπολογίσει κανείς ότι τα έργα του μετρό δαπανούν το χρόνο 100, έως 120 εκ. ευρώ» και κάνει την αναγωγή, θα διαπιστώσει ότι στην περίπτωση της Αττικό Μετρό επαληθεύονται αυτές οι εκτιμήσεις.

«Άρα, καταλαβαίνει κανείς ότι τα εκατομμύρια τα οποία είχαμε εξασφαλίσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα οποία κοιμόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια που ήταν το έργο σταματημένο και επανενεργοποιήθηκαν τώρα, είναι χρήματα που θα πάνε στην ανάπτυξη, θα τονώσουν το ΑΕΠ και θα επιστρέψουν πάλι στο ελληνικό κράτος» είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Σημείωσε επίσης την αναπτυξιακή προοπτική της κατασκευής του έργου του σταθμού της Βενιζέλου, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο ίδιο σημείο, «ενώ οι άλλοι ήθελαν να πάρουν τα αρχαία και να τα πάνε σε ένα στρατόπεδο», κάνοντας λόγο για «διαφορά αντίληψης» της σημερινής διοίκησης για το έργο σε σχέση με το παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, αναφέρθηκε στις 150 νέες προσλήψεις προσωπικού «που έχουν εγκριθεί και περιμένουμε από μέρα σε μέρα την προκήρυξη του ΑΣΕΠ» και τις συνέδεσε με την επαύξηση της δυνατότητας της ΕΥΑΘ «να μελετήσει και να επιβλέψει περισσότερα έργα και νέα έργα» και επίσης στην προοπτική που διανοίγεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε περιοχές που το ζητούν, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της, τα έσοδα της εταιρίας, τις καταβολές της προς το δημόσιο – και να συμβάλλει και στη δημιουργία έμμεσων θέσεων εργασίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Ρία Καλφακάκου αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που κατακτήθηκε από την κατασκευή του έργου, σημειώνοντας ότι μπορεί αυτή η εμπειρία, εάν αξιοποιηθεί σωστά, να αποτελέσει ένα «μοχλό ανάπτυξης» για την ευρύτερη περιοχή και για όλη τη χώρα, προσφέροντας κατ’ επέκταση στην αύξηση της απασχόλησης.

«Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μέσα από αυτό το έργο, μια τεχνογνωσία και δομές μέσα στην Εγνατία, όπως παρατηρητήριο, γεωπύλη, εργαστήριο και άλλες υποδομές που μπορούν να επιτρέψουν στην εταιρία, εκτός από το να κατασκευάζει οδικούς άξονες – που το ξέρει πολύ καλά – να τους συντηρεί και να τους λειτουργεί, να συνεισφέρει και σε άλλα θέματα» είπε η κ. Καλφακάκου. Ως παράδειγμα δε, ανέφερε ότι υπό την προϋπόθεση να της ανατεθούν αυτά τα αντικείμενα, θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο των παραχωρησιούχων, στη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου όλων των οδικών υποδομών της χώρας και στην παροχή τεχνογνωσίας για την επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων, ώστε να μην καθυστερούν τα μεγάλα έργα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:20