search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:58
MENU CLOSE

Αντεπίθεση της κυβέρνησης με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την ήττα στο ΣτΕ – Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

26.10.2016 22:23
Το ΣτΕ ενέκρινε τον φόρο 15% για τα ακίνητα των off shore - Media

 

Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί την πολιτική ήττα που αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο με πλειοψηφία 14 – 11 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά ακυρώνοντας πλήρως τον διεξαχθέντα διαγωνισμό για τις άδειες.

Η κυβέρνηση αντιδρώντας άμεσα επιχείρησε να «μαζέψει» τις εντυπώσεις και να αναλάβει ταχύτατα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Προαναγέλλοντας καταρχάς άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών και μάλιστα από τη Δευτέρα, ενώ αναμένει και το πλήρες σκεπτικό της απόφασης. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι νομιμότητα πάση θυσία και κανένα περιθώριο επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς ασυδοσίας. 

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΣτΕ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «ρύθμιση – γέφυρα» η οποία θα ισχύσει από τώρα μέχρι όταν διεξαχθεί ο διαγωνισμός που θα λαμβάνει υπόψη το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Πάντως ο υπουργός Επικρατείας διεμήνυσε ότι το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» δεν πρόκειται να συνεχιστούν.

Στην δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση («οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν κρίνονται») με αιχμές για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του λαού τόσο στο παρελθόν (μνημόνια, «μαύρο» στην ΕΡΤ, PSI) όσο και με την συγκεκριμένη απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει την πρώτη δόση «στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σε βάρος  της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η Ένωση Κεντρώων έκανε λόγο για τραυματισμένη κυβέρνηση

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην απόρριψη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικού κατέληξε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα η Καθημερινή, με πλειοψηφία 14 – 11 το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο και σύμφωνα με το Δικαστήριο θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επί της ουσίας, η όλη διαδικασία ακυρώθηκε, το τηλεοπτικό τοπίο επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς και θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή από το ΕΣΡ, αφού πρώτα αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.

Η πλειοψηφία του ΣτΕ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, αυτή της πλήρους απόρριψης της διαδικασίας. Και τούτο διότι υπήρξε και μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών το ΕΣΡ θα αναλάμβανε το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τί απ΄ όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τί βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:57