search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Λυσσαλέες μάχες στα περίχωρα της Μοσούλης – Οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα

02.11.2016 13:57
Λυσσαλέες μάχες στα περίχωρα της Μοσούλης – Οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν αμάχους σαν ανθρώπινη ασπίδα - Media

Ο ιρακινός στρατός σημείωσε μικρή πρόοδο στην προέλασή του προς τη Μοσούλη, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τους αμάχους

 

 

Ο ιρακινός στρατός σημείωσε μικρή πρόοδο στην προέλασή του προς τη Μοσούλη, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τους αμάχους

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σημείωσαν μικρή πρόοδο σήμερα στην επιχείρηση για τη ανακατάλήψη της Μοσούλης, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη εξαιτίας της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, οι δυνάμεις ασφαλείας προωθήθηκαν πιο κοντά στη Μοσούλη, πλησιάζοντας το θέρετρο Χάμαμ αλ Αλίλ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη περίπου 30 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλαμβάνοντας πέντε χωριά, το κοντινότερο από τα οποία βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο.

Ο ΟΗΕ ανέφερε χθες Τρίτη ότι το ΙΚ προσπαθεί να εκτοπίσει τους περίπου 25.000 κατοίκους του Χαμάμ αλ Αλίλ για να τους χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προστατευθεί από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού. Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο, στην πόλη αυτή ζούσαν πριν από τον πόλεμο 65.000 άνθρωποι.

Οργανώσεις αρωγής και τοπικοί αξιωματούχοι καθώς και κάτοικοι της Μοσούλης δήλωσαν ότι το ΙΚ έχει εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους στο Χαμάμ αλ Αλίλ με την υποψία ότι σχεδίαζαν εξέγερση μέσα και γύρω από τη Μοσούλη για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Ουάγκαα, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Νινευή, δήλωσε στο Reuters ότι τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν πρώην αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και των δεκάδων χιλιάδων άλλων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από το ΙΚ τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την ίδια ώρα οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι στο χωριό Γκογκτζάλι, που βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Μοσούλης, και το οποίο πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους.

Ο στρατηγός Αμπντούλ Γάνι αλ Ασάντι, διοικητής της αντιτρομοκρατικής μονάδας του ιρακινού στρατού, δήλωσε ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο χωριό καθώς ο στρατός προσπαθεί να το εκκαθαρίσει από τους τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα πυροτεχνουργοί ερευνούν για εκρηκτικούς μηχανισμούς και παγίδες που ενδέχεται να άφησαν πίσω τους οι μαχητές του ΙΚ που εκδιώχθηκαν χθες από το Γκογκτζάλι.

«Φοβόμαστε ότι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) μπορεί να επιτεθούν εναντίον των δυνάμεών μας ή εναντίον της πόλης με όλμους», είπε ο αλ Ασάντι. «Γι’ αυτό, για την ασφάλεια των οικογενειών τους ζητάμε να μείνουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ο ταξίαρχος Χάιντερ Φάντχιλ επεσήμανε από τη μεριά του ότι ο ιρακινός στρατός δεν σχεδιάζει να προωθηθεί σήμερα άλλο προς τη Μοσούλη καθώς η υψηλή υγρασία και τα σύννεφα εμποδίζουν την ορατότητα των αεροπλάνων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία παρέχει ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στον ιρακινό στρατό.

Τα όπλα έχουν σχεδόν σιγήσει στο Γκογκτζάλι, που βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης της Μοσούλης, αν και ακούγονταν σποραδικά πυρά από αυτόματα όπλα καθώς και από το πυροβολικό εναντίον θέσεων του ΙΚ. Ο Φάντχιλ είπε μάλιστα ότι οι ειδικές δυνάμεις έχουν συλλάβει τρεις μαχητές του ΙΚ στην περιοχή.

Η προσωρινή παύση των επιχειρήσεων έρχεται μία ημέρα αφού ο ιρακινός στρατός εισήλθε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια στη Μοσούλη και προετοιμάζεται για πόλεμο εντός του αστικού ιστού, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Στο επόμενο στάδιο τα ιρακινά στρατεύματα θα πρέπει να διεξάγουν πόλεμο από σπίτι σε σπίτι στο εσωτερικό της Μοσούλης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ελέγχουν για κρυμμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά και να αποφεύγουν να σκοτώσουν αμάχους, καθώς περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη.

Η ανησυχία για την τύχη των αμάχων αυξάνεται καθώς κάτοικοι της πόλης αναφέρουν ότι μαχητές του ΙΚ συγκεντρώνουν χιλιάδες ανθρώπους για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες και παράλληλα σκοτώνουν όσους πιστεύουν ότι έχουν σχέση με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία που δόθηκε στο AP, οι μαχητές πήγαν από σπίτι σε σπίτι σε χωριά της νότιας Μοσούλης, διατάσσοντας υπό την απειλή όπλου τους κατοίκους να μεταφερθούν στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου αναμένεται να διεξαχθούν οι πιο σκληρές μάχες, με στόχο να καθυστερήσουν τη πρόοδο του ιρακινού στρατού.

Στο μεταξύ σουνίτες εθελοντές που είναι αντίθετοι στο ΙΚ θέλουν επίσης να συμμετάσχουν στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές από την πολιτοφυλακή της φυλής Σαμπάουι βασάνισαν και ταπείνωσαν άνδρες και αγόρια σε χωριά νοτιοανατολικά της Μοσούλης με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΙΚ.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι μέλη της πολιτοφυλακής της φυλής Σαμπάουι έχουν διαπράξει εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου βασανίζοντας και κακοποιώντας κατοίκους (…) σε αντίποινα για εγκλήματα που διέπραξε το ΙΚ», ανέφερε η Λιν Μααλούφ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε μία περίπτωση επτά άνδρες και αγόρια τοποθετήθηκαν σε κλουβιά για κότες στη μέση ενός σταυροδρομιού. Τους έβγαλαν έξω έναν έναν και τους ανάγκασαν να πουν ότι είναι γάιδαροι. Στη συνέχεια τους χτύπησαν, πρόσθεσε η ίδια.

Αντίθετα δεν έχουν υπάρξει αναφορές για κακοποιήσεις από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν, αν και η εμπλοκή τους στη μάχη της Μοσούλης προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα βόρεια της πόλης από πέρυσι σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει κάποιους από τους σουνίτες, άραβες εθελοντές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44