search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:20
MENU CLOSE

Μια ζεστή μητρική αγκαλιά για τα μωράκια που τα έχουν εγκαταλείψει, βρίσκεται στο μαιευτήριο Έλενας Βενιζέλου

05.12.2016 15:14
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για εμπόριο βρεφών - 57χρονος εξέδιδε δύο αδελφές και πούλαγε τα μωρά τους - Media

 

Μια «Μάνα»… «γεννιέται» στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» για να φιλοξενήσει στην «αγκαλιά της» τα βρέφη που για κάποιους λόγους εγκαταλείπονται στα δημόσια μαιευτήρια και ο χρόνος παραμονής τους ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Πρόκειται για την Μονάδα Αναμονής Παιδιού, που θα φιλοξενεί τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, καθώς και αυτά που έχει αφαιρεθεί ο γονεϊκός ρόλος, από τις εισαγγελικές αρχές, των δύο δημόσιων μαιευτηρίων «Ε. Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», με στόχο να καλύψει τις αναπτυξιακές τους ανάγκες.

Σήμερα τα μωρά φιλοξενούνται στην Μονάδα Νεογνών και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, Δημήτρης Βεζυράκης, τα βρέφη αυτά μένουν, κατά μέσο όρο, πάνω από τέσσερις μήνες στα μαιευτήρια. Με δεδομένο ότι οι τρεις πρώτοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Υγείας, να εξευρεθεί λύση και προς το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία της Μονάδας Αναμονής Παιδιού, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ ήδη έχουν εκφράσει τη διάθεση δωρεών διάφοροι φορείς, όπως αναφέρει ο διοικητής.

«Τα οφέλη της λειτουργίας της «ΜΑΝΑ» παιδιού που θα προσομοιάζει σε σπιτικό περιβάλλον, συνίστανται και σε προληπτικό χαρακτήρα, αφού η λήψη των ερεθισμάτων (οπτικών, ακουστικών και απτικών) θα συνεισφέρει στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών».

Όπως είναι γνωστό, τονίζει ο κ Βεζυράκης, τρεις βασικοί παράγοντες συντελούν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η αγάπη, τα ερεθίσματα και η αποκλειστικότητα.

«Εμείς μόνο αποκλειστικότητα δεν μπορούμε να παρέχουμε, γι’ αυτό άλλωστε προτείνουμε την άμεση τοποθέτηση των παιδιών σε οικογένειες», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκαν στα δύο νοσοκομεία 60 βρέφη, 22 στο «Έλενα Βενιζέλου» και 38 στο «Αλεξάνδρα».

Από αυτά, τα 21 μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα «Μητέρα», τα 16 τα παρέλαβαν οι εκτεταμένες οικογένειες (παππούδες, γιαγιάδες, γονείς), 3 μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές (18 ΑΝΩ, γυναικείες φυλακές), 1 τοποθετήθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, μέσω του προγράμματος «Ανάδοχη πρώτη αγκαλιά» και τα 19 παραμένουν φιλοξενούμενα (10 στο «Έλενα Βενιζέλου» και 9 στο «Αλεξάνδρα»).

Το 2015 φιλοξενήθηκαν συνολικά 82 βρέφη, εκ των οποίων τα 39 στο «Έλενα Βενιζέλου» και τα 43 στο «Αλεξάνδρα».

Από αυτά, τα 38 μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα «Μητέρα» και τα 34 τα παρέλαβαν οι εκτεταμένες οικογένειες, ενώ 2 τοποθετήθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες και 4 σε άλλες δομές.

Η πρώτη διαπίστωση από τα στοιχεία του 2015, που είναι ενισχυτική, όπως υποστηρίζει ο κ. Βεζυράκης, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό (41% περίπου) επιστρέφουν στην ευρύτερη οικογένειά τους, ενώ το 46% μεταφέρεται στο ίδρυμα «Μητέρα» για περαιτέρω προστασία και αποκατάσταση.

Στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών των δυο νοσοκομείων, είναι να μειωθεί ο ιδρυματικός χρόνος και τα παιδιά να μεγαλώνουν σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και να αναδειχθεί περισσότερο ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας, που παρά την επιδότηση από 250-850 ευρώ, ο αριθμός των αιτήσεων για αναδοχή είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων για υιοθεσία. «Απαιτείται η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, όπως επίσης και η εγρήγορση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», καταλήγει ο κ. Βεζυράκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:20