search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:26
MENU CLOSE

Διόδωρος Σικελιώτης Ιστορική Βιβλιοθήκη

05.08.2011 09:08
Διόδωρος Σικελιώτης  Ιστορική Βιβλιοθήκη - Media

Γεννημένος περί το 80 π.Χ. στη Σικελία, όπως μαρ­τυρά και το όνομά του, ο Διόδωρος, όπως μας πλη­ροφορεί ο ίδιος, παρακινήθηκε από τους Ρωμαίους, κατόπιν παραγγελίας τους, να γράψει την «Ιστορική Βιβλιοθήκη»: Αφορμή δε προς την επιβολή ταύτην εχρησάμεθα μάλιστα μεν τη προς πραγματεία επι­θυμία… έπειτα και τη εν Ρώμη χορηγία των προς την υποκείμενη υπόθεσιν ανηκόντων.

Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
Εκδόσεις: Ζήτρος
Σελ.: 590

Γεννημένος περί το 80 π.Χ. στη Σικελία, όπως μαρ­τυρά και το όνομά του, ο Διόδωρος, όπως μας πλη­ροφορεί ο ίδιος, παρακινήθηκε από τους Ρωμαίους, κατόπιν παραγγελίας τους, να γράψει την «Ιστορική Βιβλιοθήκη»: Αφορμή δε προς την επιβολή ταύτην εχρησάμεθα μάλιστα μεν τη προς πραγματεία επι­θυμία… έπειτα και τη εν Ρώμη χορηγία των προς την υποκείμενη υπόθεσιν ανηκόντων. Το έργο του αυτό αποτελεί και τη μοναδική πηγή πληροφοριών που έχουμε σήμερα για τον ίδιο, αν εξαιρέσουμε μια αναφορά του Ιερώνυμου που έλεγε ότι ο Διόδωρος ήταν «επιφανής συγγραφεύς της Ελληνικής Ιστορίας». Το αντικειμενικά φιλόδοξο έργο του αποτελεί μια παγκόσμια Ιστορία, η οποία ξεκινά από τη δημιουργία του κόσμου και φτάνει ώς τις μέρες του, συγκεκριμένα ώς το 59 π.Χ., έτος της πρώτης υπατείας του Καί­σαρα. Υπολογίζεται ότι ο Διόδωρος συνέγραψε την Ιστορία του μεταξύ του 60 και 30 π.Χ. Το συνολικό του έργο αριθμεί 40 βιβλία, από τα οποία έχουν διασωθεί τα πέντε πρώτα και η δεύτερη δεκάδα. Τα έξι πρώτα από τα βιβλία του αναφέρο­νται στα μυθικά χρόνια. Από αυτά, τα τρία στους βαρβαρικούς λαούς και τα άλλα τρία στους Έλλη­νες. Τα επόμενα έντεκα αναφέρονται στο διάστη­μα από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα υπόλοιπα 23 βιβλία εξιστορούν τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το 59 π.Χ. Τις πληροφορίες για τα περιεχόμενα του έργου του τις αντλούμε από τον ίδιο. Τον δε τίτλο «Ιστορική Βιβλιοθήκη» που έδωσε στο έργο του, τον επέλεξε διότι ενοποίησε τις διάφορες ιστορι­κές πηγές.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:24