search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:22
MENU CLOSE

Με παντιέρα την καταστροφολογία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1954
2-2-2017
02.02.2017 04:00
sp0202mhts.jpg

 

Η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη γύρω από τα ζητήματα διαφθοράς με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη δανειοδότηση των κομμάτων είναι ενδεικτική του κλίματος όξυνσης που συντηρείται στην πολιτική επικαιρότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεω­ρεί προνομιακό πεδίο τα ζητήματα διαχείρι­σης των οικονομικών των κομμάτων και τις τοξικές σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με τα συγκροτήμα­τα ΜΜΕ και επιχείρησε να αποδομή­σει το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνοντας και τον δρό­μο της πολιτικής αντιπαράθεσης από εδώ και πέρα.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ν.Δ., με ούριο τον άνεμο των δημοσκοπήσεων, ενέμεινε στο αί­τημά του για εκλογές ζητώντας από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σκάφος πριν το ρίξει στα βράχια.

Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο Τσίπρας έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται, συμβάλλει στην περαιτέρω οικονομική ασφυξία και ανεβάζει το κόστος των μέτρων. Στο Μοσχάτο επισημαίνουν ότι η πολιτι­κή πίεση μπορεί να αποδώσει, αφού η κυβέρνηση έχει αρχίσει να απο­σταθεροποιείται όσο σφίγγει η θη­λιά των απαιτήσεων.

Ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή περι­οδεία του, φρόντισε ήδη να στείλει μηνύματα στη Μέρκελ ότι δεν προτίθεται με κανέναν τρόπο να συναινέσει στην υπερψήφιση νέων μέτρων ή νέου μνημονίου ούτε να υποστείλει την εκλογική σημαία.

«Ο Μητσοτάκης λέει έξω ό,τι και μέσα, τα μηνύματά του είναι σαφή και καθαρά» επισημαίνουν συνερ­γάτες του σπεύδοντας να προεξο­φλήσουν πως ο αρχηγός της Ν.Δ. θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας προκειμένου να την ενη­μερώσει για το σχέδιό του και να κα­ταστήσει σαφές ότι θα εμμείνει στην άποψή του πως πρέπει να γίνουν εκλογές αμέσως.

Τις ίδιες θέσεις θα προβάλει και στις συναντήσεις με τον Γάλλο πρόε­δρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπα­νό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ευρω­παϊκού του προφίλ. Στη γαλλική πρω­τεύουσα αναμένεται να συναντηθεί και με τον συντηρητικό προεδρικό υ­ποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν.

Η συσπείρωση

Στο εσωτερικό τώρα η Ν.Δ. επιχει­ρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τον α­έρα στη διαφορά πρόθεσης ψήφου που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις, παρότι τα ποιοτικά στοιχεία δεν θα επέτρεπαν τέτοιες θριαμβολογίες. Εί­ναι προφανές ότι η συσπείρωση του συντηρητικού ακροατηρίου είναι τέ­τοια ώστε δίνει μεγάλες διαφορές α­πό τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αφού το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της κυβερνητι­κής του θητείας.

Ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να σαγηνεύει την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να «πιαστεί» από κάθε τι στην ελληνική επικαιρότητα προκειμένου να επι­βεβαιώσει την καθημερινή αντιπο­λιτευτική ρητορική ότι πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μετα­πολιτευτικά και πρέπει να φύγει τάχι­στα.

Η Ν.Δ. καθημερινά επιχειρεί και μέ­σω των φιλικών σε αυτή ΜΜΕ να ανε­βάσει τους τόνους και να εμπεδώσει ένα κλίμα πλήρους αδιεξόδου στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση προβάλλοντας μια εικόνα πλήρους καταστροφής. Ο κίνδυνος του Ο^χίί, που επανήλθε ως απειλή από τον Σόιμπλε, αφήνεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, παρότι επισήμως η Ν.Δ. αρνείται να σχολιάσει μια τέτοια προοπτική.

Ό,τι όμως δεν κάνει επίσημα η ΝΔ το αναλαμβάνει ο άνθρωπος για όλες τις δου­λειές Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να καταστροφολογήσει δηλώνοντας ότι θα πεινάσου­με και θα υποφέρουμε λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι παραπά­νω από προφανές ότι η αξι­ωματική αντιπολίτευση ακολουθεί έναν καθημερινό λυσσαλέο αγώνα αποδόμησης της κυβερνητικής εικόνας.

Το οξύμωρο εί­ναι ότι τις τελευ­ταίες μέρες, είτε λόγω αστοχίας εί­τε λόγω απειρίας, τα κυβερνητικά στελέχη θέτουν την ατζέντα, αλλά με αρνητικό πρόσημο για την κυβέρνηση. Οι άστοχες δη­λώσεις Φλαμπουράρη και Ξυδάκη

έδωσαν τη δυνατότητα να ξαναβγεί επιθετικά μπροστά από η Ν.Δ. Ο Μη­τσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο τις δηλώσεις Ξυδάκη για να κινδυνολο­γήσει εμμένοντας ότι η κυβέρνηση έ­χει σχέδιο β’ για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ψυχραιμία

Παρ’ όλα αυτά η Ν.Δ. την προη­γούμενη εβδομάδα κατέβαλε προ­σπάθεια να διατηρηθεί ένα επίπεδο υπευθυνότητας στην αντιπολιτευ­τική τακτική, αφού στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο Μη­τσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία, αρνήθηκε να ανεβάσει τους τόνους, φάνηκε υποστηρικτικός στους χα­μηλούς κυβερνητικούς τόνους και είπε ξεκάθαρα ότι δεν χρειάζεται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο στο άλλο μείζον ζήτημα των ημερών, που αφορά την κατάρ­ρευση του ΔΟΛ, ενός ιστορικού εκ­δοτικού συγκροτήματος, η προσπά­θεια της κυβέρνησης για στοιχειώδη συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., ώστε να κατατεθεί μια τροπολογία που θα δί­νει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν μια λύση, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην αξιωματική αντιπο­λίτευση.

Πολλοί από τους εργαζομένους καταλογίζουν ιδιοτέλεια στον Μητσοτάκη και συνεργασία με αντίπα­λο «μαγαζί» προκειμένου να φύγει α­πό τη μέση ένα μιντιακό συγκρότημα που παραδοσιακά στήριξε την προ­οδευτική παράταξη, αλλά τα τελευ­ταία χρόνια είχε κάνει έντονη στροφή προς τα δεξιά. Επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο ένας διασωθείς ΔΟΛ να κάνει στροφή επί το προοδευτικότερον προσμετρήθηκε στην από­φαση να απέχει η Ν.Δ. από μια λύση.

Η κριτική αυτή, παρότι κυκλοφορεί ευρέως, δεν διαψεύστηκε. Είναι εν­διαφέρον το ότι, ενώ όλα τα κόμματα ασχολήθηκαν με το κλείσιμο ενός μεγάλου συγκροτήματος ΜΜΕ, η Ν.Δ. δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για το θέμα. Μόνο Ώ δύο στελέχη του, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νί­κος Δένδιας, που όσο ο ΔΟΛ ήταν δυνατό μαγαζί τα εί­χαν πολύ καλά μαζί του, έσπευσαν να αντιμετω­πίσουν με κυνικό τρόπο το ενδεχόμενο λουκέτο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:21