search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:15
MENU CLOSE

23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό

18.08.2011 23:43
23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό - Media

Όταν μια μελέτη φέρει τον όρο «καπιταλισμός», η υπο­γραφή είναι συνήθως δυτική. Αυτό είναι το σύνηθες και το αναμενόμενο. Κι όμως, το βιβλίο αυτό, με τον προ-κλητικό τίτλο – που μας μιλά για τις 23 αλήθειες σχετικά με τον καπιταλισμό – φέρει «ανατολική» υπογραφή και υπονοεί το αντίθετο: ότι, δηλαδή, οι αλήθειες αυτές αποτελούν μεγάλα ψεύδη. Δεν είναι και η πρώτη φορά! Ας τα πάρουμε από την αρχή.  Πρόκειται για το βιβλίο ενός Κορεάτη που, ωστόσο, πήρε το πτυχίο Οικονομίας στο Κέμπριτζ.

Χα – Τζουν Τσανγκ
Πρόλογος: Γιώργος Καλπαδάκης
Μετάφραση: Τάσος Σαμουηλίδης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 350

Όταν μια μελέτη φέρει τον όρο «καπιταλισμός», η υπο­γραφή είναι συνήθως δυτική. Αυτό είναι το σύνηθες και το αναμενόμενο. Κι όμως, το βιβλίο αυτό, με τον προ-κλητικό τίτλο – που μας μιλά για τις 23 αλήθειες σχετικά με τον καπιταλισμό – φέρει «ανατολική» υπογραφή και υπονοεί το αντίθετο: ότι, δηλαδή, οι αλήθειες αυτές αποτελούν μεγάλα ψεύδη. Δεν είναι και η πρώτη φορά! Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρόκειται για το βιβλίο ενός Κορεάτη που, ωστόσο, πήρε το πτυχίο Οικονομίας στο Κέμπριτζ. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να απομυ­θοποιήσει μια σειρά παγιωμένων οικονομικών εντυπώσεων που έχουν επικρατήσει σχετικά με το οικονομικό σύστημα, την παγκοσμιοποίηση, τις ελεύθερες αγορές, την ανάπτυξη. Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, η παγκόσμια οικονομία και οι θεωρίες που κυριάρχησαν, δεν φαίνονται αρκετά σίγουρες ως προς την πίστη τους στις θεολογικές τους διακηρύξεις. Στην εμπροσθοφυλακή αυτής της άρνησης των πιστών, βρίσκεται ο υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού και των ελευθέρων αγορών (όπως και ο επί μακρόν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ), Άλλαν Γκρίνσπαν ο οποίος, με το ξέσπασμα της κρίσης των στεγαστικών δανείων, το 2008, απέσυρε με δημόσιες δηλώσεις του την τυφλή του εμπιστοσύνη στις ελεύθερες αγορές. Όπως αναφέρει και στον πρόλογό του ο Γιώργος Καλπα­δάκης: « Το βάρος των επιχειρημάτων του [συγγραφέα] δεν στηρίζεται στην επωδό του homo economicus ή σε σύνθετα μαθηματικά μοντέλα, αλλά στην ενδελεχή ιστορική διερεύνηση των συλλογικών θεσμικών εμπει­ριών μας στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:13