16/01/2019 05:13:52
20.3.2017 / ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1960 στις 16-03-2017

Συνεχιζόμενες προκλήσεις της κρίσης χρέους

Νέα κρίσιμη ανάλυση από το ΔΝΤ για το χρέος  - Media

 

Το ΔΝΤ έχει αναλάβει έναν νέο ρόλο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει και στο Grexit

Μετά τη συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι «η στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και ίσως να είναι μεγαλύτερη», όμως οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη ελληνική οικονομική κρίση θα απασχολεί για αρκετό χρονικό διάστημα το Κογκρέσο, καθώς επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους. 
 
Του Βασίλη Γιαννακόπουλου, 
γεωστρατηγικού αναλυτή 
(www.geostrategy.gr, geostrategical@yahoo.gr)
 
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η άμεση έκθεση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση χρέους είναι περιορισμένη, καθώς περισσότερο από το 75% του ελληνικού χρέους κατέχεται από χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο η πιθανότητα μιας ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη τείνει να πολλαπλασιάσει τη σημασία της ελληνικής κρίσης για τους Αμερικανούς, καθώς αυξάνει τη ζήτηση του δολαρίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, καθιστώντας τις εξαγωγές των ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές. 
 
Με άλλα λόγια γίνεται σαφές ότι η αμερικανική οικονομία επιθυμεί την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, καθότι, λόγω του «ακριβού δολαρίου», μειώνονται οι εξαγωγές των ΗΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί μια νέα, περισσότερο επιθετική πολιτική. 
 
Εφόσον οι Ευρωπαίοι αρνούνται να προβούν σε ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την ελληνική κρίση χρέους και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τότε τα αμερικανικά συμφέροντα θα μπορούσαν να προωθηθούν αν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ. 
 
Εκτιμούν δηλαδή ότι μια ευρωζώνη ενός σκληρού οικονομικού πυρήνα θα ενίσχυε το ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ευνοϊκότερη για τους Αμερικανούς ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών και αντίστοιχα τη μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. 
 
Πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε την ελληνική κρίση ως ευρωπαϊκό ζήτημα και ενθάρρυνε το ΔΝΤ να τηρήσει μια «σκληρή γραμμή» για την Ελλάδα (1). Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέπληξε τους πάντες, όταν, πρώτη φορά σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD TV δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ‘‘κούρεμα’’ του χρέους, αλλά μια αναδιάρθρωση του χρέους της» (2).
 
Δεν είναι σαφές αν η Λαγκάρντ μίλησε με τον Μνούτσιν πριν ή μετά ή κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης δεν είναι σαφείς οι λόγοι που διαμόρφωσαν τη νέα στάση της διευθύντριας του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη ή όχι «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Η ίδια πάντως αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις τόσο για την αλλαγή της στάσης της όσο και λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνομιλία της με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών. 
 
Όμως, η αλλαγή της στάσης της, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συνιστά σοβαρή ένδειξη ότι το ΔΝΤ έχει αναλάβει έναν νέο ρόλο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει και στο Grexit. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει τον άμεσο τερματισμό της μακροχρόνιας ελληνικής κρίσης χρέους με κάθε τρόπο.
 
1. The Wall Street Journal, «Mnuchin Comments Imply U.S. Wants IMF to Stick to Hard Line on Greece», Feb 23, 2017
2. Deutsche Welle, «IMF chief Lagarde meets Merkel over Greek debt forgiveness», Feb 22, 2017

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.