search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:38
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης – Άμεσα ολοκλήρωση της αξιολόγησης

23.03.2017 18:04
Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης - Άμεσα ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Media
 
Στην πρώτη ταχύτητα ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουμε θυσίες ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
 
«Ως Έλληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες. Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό απεφεύχθη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει».
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση σημείωσε ακόμα πως η Ευρώπη αποτελεί «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και βαθύτερα στο χρόνο, μετά και πέρα από την οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, που αυτόν τον καιρό βαραίνει στους ώμους της χώρας και του λαού της».
 
«Όαση ασφάλειας και σταθερότητας η Ευρώπη»
Αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως οι δημοκρατικές μας αρχές και ελευθερίες, η ενότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία.
 
«Η έναρξη της θητείας μου συνέπεσε με τη μαζική μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ε.Ε. μπήκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, δέχτηκε επιθέσεις και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις χτες τιμήσαμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ένα χρόνο μετά από το διπλό χτύπημα. Και την ίδια ημέρα, είχαμε μια τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου. Οι επιθέσεις αυτές κλόνισαν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος. 
 
Τόνισε πως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο έγιναν σύμβολα της κοινωνίας, στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες».
 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης και διαρκώς εξελισσόμενης απειλής της τρομοκρατίας. «Η καλύτερη διασύνδεση των συστημάτων μας θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και θα μας βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, των εξωτερικών μας συνόρων αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας, δεδομένης της αυξανόμενης κινητικότητας και των κινδύνων» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. 
 
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας, πριν από περίπου ένα χρόνο, έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, μειώνοντας εντυπωσιακά τις ροές αλλά και τους θανάτους στην θάλασσα. Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο, όπου συναντιούνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας, σώζοντας ζωές και διαχειριζόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση».
 
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση υπενθύμισε πως στην Τουρκία βρίσκονται αυτή την στιγμή 3 εκατ. πρόσφυγες.

Άμεσα ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στην ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμοπουλος στην δευτερολογία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Θεσμών συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε  προσπάθεια για την σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Υπογράμμισε μάλιστα πως «είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα για να προλάβουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε να ζήσουμε. Εμείς είχαμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις στο κολέγιο των επιτρόπων. Με είχε περιλούσει κρύος ιδρώτας με το grexit», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:38