search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:49
MENU CLOSE

Πάνε για ξενιτεμό…

11.09.2011 01:53
Πάνε για ξενιτεμό... - Media

Τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό εξετάζουν πλέον οι 15 μεγαλύτε­ρες ενεργοβόρες βιομηχανίες εξαιτίας της επιβολής φόρουστο φυ­σικό αέριο που επέβαλε η κυβέρνηση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό εξετάζουν πλέον οι 15 μεγαλύτε­ρες ενεργοβόρες βιομηχανίες εξαιτίας της επιβολής φόρου στο φυ­σικό αέριο που επέβαλε η κυβέρνηση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εταιρείες, που μιλούν για κύμα λουκέτων που θα πλήξει την ελληνι­κή βιομηχανία, είναι οι εξής: Χαλυβουργική (όμιλος Κωνσταντίνου Αγγελό­πουλου), ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ Ηρακλής, όμιλος Βιοχάλκο (ΕΛΒΑΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ), ΧΑΛΥΨ, Ελληνικά Λιπάσματα, Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε., Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, Χαλυβουργία Ελλάδος και Χαρτοποιία Κομοτηνής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών που προαναφέραμε, η κυβέρνηση φορολογεί την παραγωγή και όχι τα κέρδη με την επιβολή του φόρου στο φυσικό αέριο. Όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες, η απόφαση της κυβέρνησης τις οδηγεί στη λήψη σοβαρών απο­φάσεων, που μπορεί να σημαίνουν:

1) Τη μεταφορά των εργοστασίων στο εξωτερικό και το κλείσιμο της παραγωγής.

2) Την ακύρωση της μεγάλης εξαγωγικής προσπάθειας αφού οι εταιρείες καλύπτουν σήμερα πάνω από το 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Με τον νέο φόρο που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, το κόστος παραγω­γής θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 15%. Όπως έκλεισαν τα εργοστάσια του κλάδου κεραμοποιίας / βιομηχανίας ειδών υγιεινής, έτσι ακριβώς πλέον βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και οι 15 εταιρείες της Ένωσης Βιο­μηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Εναλλακτικές λύσεις

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών για τον μήνα που ξεκίνησε, θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη φορολόγηση του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία. Όπως υποστηρίζουν στελέχη αυτών των εταιρειών, δεν αποκλείουν τί­ποτε αφού είναι υποχρεωμένο ι να αντιμετωπίσουν τον σκληρό δι­εθνή ανταγωνισμό.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο αίτημα να απο­σύρει τον φόρο ήταν: «Να μου προτείνετε άλλο φόρο που να εισφέρει τα ίδια έσοδα με τον συγκεκριμένο φόρο».

Σημειώνουμε ότι καμία από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν επιβαρύ­νει τις τοπικές βιομηχανίες με φόρους στο φυσικό αέριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:49