search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:37
MENU CLOSE

Δεν αποκλείει νέα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος

18.09.2011 19:02
Δεν αποκλείει νέα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος - Media

Τη Δευτέρα, σε νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί μετά την  τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας

Τη Δευτέρα, σε νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί μετά την  τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να αναλυθούν τα νέα μέτρα που επικεντρώνονται στην περικοπή δαπανών στο Δημόσιο.

Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν την Κυριακή στη διευρυμένη κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υπό την ηχηρή πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση και εν μέσω πληροφοριών ότι η λήψη της έκτης δόσης θα συνοδευτεί από νέα μέτρα.

Τα σενάρια μιλούν για απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων όπως επίσης και της ψήφισης νέου μισθολογίου λιτότητας.

Βενιζέλος: «Στρατηγικές αποφάσεις»

«Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να ληφθούν τρεις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για όσα διημείφθησαν στο Eurogroup και το Ecofin στην Πολωνία.

1) Να επιτύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τον Προϋπολογισμό του 2011

2) Να επιτύχει το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα θωρακίσουν την χώρα για να πάψει να παράγεται χρέος

3)Να προωθηθούν άμεσα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η κυβερνητική επιτροπή διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας: «στόχος είναι να συμφωνήσουμε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές, που περιλαμβάνονται στο ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι είναι βαρύ, αλλά δίκαιο το τέλος ακινήτων, και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα για το 2011.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως: «Η κυβέρνηση έχει κάνει ένα υποθετικό υπολογισμό για πιθανή απόδοση του μέτρου, αλλά εάν η τρόικα πει ότι πρέπει να κάνουμε μειωμένο υπολογισμό απόδοσης, τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα». «Άξονας για το 2012 είναι η μείωση δαπανών και όχι μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Οδυνηρή έκπληξη η ομιλία Σαμαρά»

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας πως ένοιωσε «οδυνηρή έκπληξη» με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που -όπως τόνισε- είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση.

«Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:36