search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:33
MENU CLOSE

«Παράνομη η συμφωνία» Τουρκίας – Ψευδοκράτους για την υφαλοκρηπίδα

22.09.2011 11:52
«Παράνομη η συμφωνία» Τουρκίας – Ψευδοκράτους για την υφαλοκρηπίδα - Media

Στην κίνηση της Τουρκίας να χαράξει «υφαλοκρηπίδα», ύστερα από την συμφωνία με την κατεχόμενη Κύπρο, Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «παντελώς παράνομο».

Στην κίνηση της Τουρκίας να χαράξει «υφαλοκρηπίδα», ύστερα από την συμφωνία με την κατεχόμενη Κύπρο, Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «παντελώς παράνομο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως «η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία. Κλείνει τη λεγόμενη ‘’συμφωνία’’ με ένα ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί ομόφωνα δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη».

Ανέφερε ακόμα ότι «ελπίζω η Άγκυρα να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία μαζί με τους Ελληνοκυπρίους. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ’ αυτήν την εκμετάλλευση».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι «η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο. Είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα -και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων».

Επιπλέον, κατήγγειλε την εν λόγω κίνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα και ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την αμέριστη στήριξή μας για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Χρειάζεται να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατ’ απόλυτο τρόπο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:33