search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38
MENU CLOSE

Το χρήμα χορεύει για σένα

23.09.2011 02:49
Το χρήμα χορεύει για σένα   - Media

Σε αυτή τη νέα ενδιαφέρουσα σειρά που διευθύ­νει η Σώτη Τριανταφύλλου, ερχόμαστε σε επαφή με ένα κείμενο των νεανικών χρόνων του μεγά­λου αυτού στοχαστή, που το ανέσυραν οι γαλλικές εκδόσεις Intigene από τα χειρόγραφα τετράδια του 1844. Τα «Χειρόγραφα» αυτά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα ρώσικα το 1 832 και αργό­τερα στη Γαλλία το 1937 , δηλαδή αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα τους, ο οποίος πέθανε το 1883. Με το που είδαν το φως της δη­μοσιότητας, έγιναν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των μαρξιστών, που στο μεταξύ είχαν καταφέρει να καταντήσουν τη θεωρία του σε «θρησκευτικό σύστημα» με ορθόδοξους αποστόλους γνωστούς ως «μαρξιστές Λενινιστές», αλλά και κυνηγημένους αιρετικούς.

Καρλ Μαρξ
ΜετάφρασηΠρόλογος: Σώτη Τριανταφύλλου
Πρόλογος: Jean – Pierre Barou
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 76

Σε αυτή τη νέα ενδιαφέρουσα σειρά που διευθύ­νει η Σώτη Τριανταφύλλου, ερχόμαστε σε επαφή με ένα κείμενο των νεανικών χρόνων του μεγά­λου αυτού στοχαστή, που το ανέσυραν οι γαλλικές εκδόσεις Intigene από τα χειρόγραφα τετράδια του 1844. Τα «Χειρόγραφα» αυτά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα ρώσικα το 1 832 και αργό­τερα στη Γαλλία το 1937 , δηλαδή αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα τους, ο οποίος πέθανε το 1883. Με το που είδαν το φως της δη­μοσιότητας, έγιναν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των μαρξιστών, που στο μεταξύ είχαν καταφέρει να καταντήσουν τη θεωρία του σε «θρησκευτικό σύστημα» με ορθόδοξους αποστόλους γνωστούς ως «μαρξιστές Λενινιστές», αλλά και κυνηγημένους αιρετικούς. Αυτό δα κι αν αποτελεί ειρωνεία της Ιστορίας: να γίνεται θρησκεία η θεωρία ενός στοχαστή, ο οποίος διατράνωσε ότι η θρησκεία εί­ναι το όπιο του λαού! Στο κείμενο αυτό, ο νεαρός τότε Μαρξ χαρακτηρίζει τον άνθρωπο ως«βιολογικό γένος» και παρατηρεί ότι αυτός (ο άνθρωπος) είναι το μοναδικό όν που θεωρείται «αντικείμενο» παραμένοντας υποκείμενο. Μέσω της εργασίας ο άνθρωπος αποκόπτεται από τον εαυτό του και αλλοτριώνεται. Ο Μαρξ υποστήριζε ότι αν το χρήμα όλα τα μπορεί – δεν μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να «παράγει» ανθρώπους. Έτσι, οι πε­ρισσότεροι φιλόσοφοι αναλυτές του έργου του θεωρούν ότι η προσέγγιση του στοχαστή πάνω στο ζήτημα της ελευθερίας του ατόμου στον κό­σμο περιέχει «ηθική αγανάκτηση» – πράγμα που αρνούνται μετά επιτάσεως οι πολιτικοί αναλυτές, που επιμένουν στην καθαρά «επιστημονική» προ­σέγγιση του νεαρού Μαρξ στο θέμα της παρακ­μής της συνείδησης, μέσα από την αλλοτριωμένη σχέση εργασίας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38