search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:04
MENU CLOSE

Τσίπρας στο υπουργικό: Ζωντανός ο στόχος για έξοδο στις αγορές, επενδυτικό κύμα στον ορίζοντα, να βγουν οι φάκελοι απ’ τα συρτάρια (Video)

21.06.2017 10:37
Τσίπρας στο υπουργικό: Ζωντανός ο στόχος για έξοδο στις αγορές, επενδυτικό κύμα στον ορίζοντα, να βγουν οι φάκελοι απ

 

Αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup, ανανέωση των μηνυμάτων προς τους υπουργούς για «λίγα λόγια πολλή δουλειά» και περιγραφή των στόχων της επόμενης μέρας, με αιχμή μια όχι βεβιασμένη έξοδο στις αγορές, την επιτάχυνση των επενδύσεων, το σχετιζόμενο με την καθημερινότητα των πολιτών κυβερνητικό έργο, και τη συνέχιση του μετώπου κατά της διαφθοράς- διαπλοκής περιείχε η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και τα μηνύματα για εξάντληση της τετραετίας αλλά και διεκδίκηση – με όρους αξιώσεων – και της επόμενης.

Αναφορικά με την αποτίμηση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το ρίσκο να μην δεχτεί την προηγούμενη πρόταση που δεν οδηγούσε σε διέξοδο και δικαιώθηκε.

Ανέδειξε 4 θετικά σημεία της απόφασης και συγεκριμένα τα εξής:

1. Προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.

2. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια θέση μας από το 2015. Πιθανή αρνητική εξέλιξη θα συνοδεύεται από αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμο για το χρέος.

3. Περιλαμβάνει δέσμευση για δράσεις και προγράμματα ανάπτυξης και κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας . Πρόκειται για αναπτυξιακό εργαλείο για το οποίο η κυβέρνηση προσβλέπει σε συνεργασίες τόσο με την ΕΤΕΠ όσο και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες της ΕΕ όσο και την Παγκόσμια Τράπεζα

4. Υπάρχει δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και απόφαση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές. Αίρει κάθε αβεβαιότητα και καθιστά εφικτή την έξοδο από τα προγράμματα.

Οι αγορές έκριναν τη συμφωνία

Ακολούθως ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την αρνητική υποδοχή της συμφωνίας από την αντιπολίτευση.

Όπως είπε το αποτέλεσμα το κρίνουν ήδη οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι αγορές και οι επενδυτές. Επικαλέστηκε σχετικώς τα ελληνικά 10ετή ομόλογα που «είχαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο κοντά στο 5,5%». Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για να δει κανείς αν λένε αλήθεια όσοι στην Ευρώπη μιλούν για απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια όσοι στο εσωτερικό μιλούν για αποτυχία.

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι  το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η περαιτέρω καθοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων κάτι που θα επιτρέψει μια πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο ως κύριο στόχο του επόμενου διαστήματος ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ξεμπλοκάρισμα της διακυβέρνησης συνολικά, δηλαδή την προώθηση των επενδύσεων, τη διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, την προώθηση στη Βουλή νομοθετημάτων, την προστασία της εργασίας μέσω της αυστηρής εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Κύμα επενδύσεων

Ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το παραγωγικό μοντέλο, ο πρωθυπουργός:

–Μίλησε για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κύματος, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί α)σε ρευστότητα που εισρέει στην αγορά και την ελληνική οικονομία, β)σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης(ενδεχομένως και πιο υψηλούς από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις) γ) σε νέες θέσεις εργασίας μετά από χρόνια υψηλών δεικτών της ανεργίας δ) θα ξεχαστούν οι αρνητικές αναφορές σε κόφτες, νέα μέτρα κλπ. καθώς η πορεία της οικονομίας εγγυάται την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος αλλά σε συνδυασμό με τη χρηστή διαχείριση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

—Ανέβασε τον πήχη σχετικά με το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτή δεν αρκεί να διαχειριστεί το θετικό μομέντουμ αλλά πρέπει να το αξιοποιήσει ώστε να εγγυηθεί ότι η δυναμική ανάκαμψη δεν θα είναι για τους λίγους, ότι δε θα υπάρχουν δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, αλλά οφέλη και ανάπτυξη που θα καρπωθούν οι πολλοί.

–Στις προτεραιότητες έθεσε τη διαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει όπως είπε ένας γενικός συντονισμός, προκειμένου να αποφευχθεί μι άναρχη ανάπτυξη. Το αναπτυξιακό πλάνο πρέπει είπε να είναι και στοχευμένο ανά περιφέρεια εξ ου και η αναγγελία των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα από τη Δυτική Μακεδονία με στόχο να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου.

–Προέτρεψε τους υπουργούς να τρέξουν μέσα από «τις αναγκαίες συνέργειες και τον αναγκαίο συντονισμό των υπουργείων» τις διαδικασίες για ώριμα επενδυτικά σχέδια που υπήρχαν στα συρτάρια «χωρίς κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικές υπερβολές».

Διαφθορά και διαπλοκή με μηνύματα στην αντιπολίτευση – Κάλυψη σε Καμμένο;

Τέλος, επανέφερε στην ατζέντα την διαφθορά και την διαπλοκή, και δίπλα στις γνωστές υποθέσεις (Ζήμενς, Νοβάρτις, εξοπλιστικά, κλπ) που αποτελούν τις συνήθεις αιχμές στις αναφορές του πρωθυπουργού με την ακόλουθη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει συγκάλυψη, έβαλε και αυτή του Noor 1 που σηκώθηκε από την αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες με αφορμή δημοσιεύματα που δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση. Ο πρωθυπουργός μίλησε για εγκληματικές ενέργειες που «ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν εμβρόντητους» και για τις οποίες η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η δικαιοσύνη να  αφεθεί απερίσπαστη να διερευνήσει όλες αυτές τις υποθέσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:03