search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:46
MENU CLOSE

Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

19.10.2011 21:48
Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο - Media

Στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο (που αφορά την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα φορολογικά μέτρα), το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει νόμο του κράτους την Πέμπτη με την και κατ’ άρθρο ψήφισή του.

Στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο (που αφορά την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα φορολογικά μέτρα), το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει νόμο του κράτους την Πέμπτη με την και κατ’ άρθρο ψήφισή του.

Στη ψήφιση επί της αρχής και οι 154 βουλευτές του  ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, έπειτα από ξεχωριστά αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Ωστόσο, στην κατ’ άρθρο ψήφιση τα πράσινα «ναι» υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι λιγότερα.

Πρόκειται για την κρισιμότερη ψηφοφορία της κυβερνητικής θητείας με τον κίνδυνο διάσπασης της συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, αλλά και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής και τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, θα συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) αν δεν αλλάξει, ενώ σοβαρές ενστάσεις -κυρίως για τις συμβάσεις και την εφεδρεία- έχουν εκφράσει και άλλοι βουλευτές, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για την τελική στάση που θα κρατήσουν.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν με δραματικούς τόνους να πείσουν για την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο (εξαντλώντας προφανώς κάθε περιθώριο) προχωρά και σε μικρές βελτιώσεις, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πρόβλεψη για ρύθμιση οφειλών για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία, δημιουργία του Λογαριασμού Κοινωνικής Εξισορρόπησης, περιορισμός στο 25% του ποσοστού της μέγιστης μείωσης που μπορεί να υποστεί ο δημόσιος υπάλληλος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, χρήση αδιάθετων πόρων του «Πράσινου ταμείου» για αναπτυξιακές δράσεις, κτλ.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παρεμβάσεις σαν τις παραπάνω ενδεχομένως να μην αρκούν για να πειστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τα επίμαχα μέτρα που έχουν ξεσηκώσει κοινωνική θύελλα, η κυβέρνηση επαναφέρει την τακτική των απόλυτων διλημμάτων.

«Δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτα αν δεν λειτουργήσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση από τα μέτρα και μιλώντας για «συνθήκες πολεμικές».

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι αναγκαία για να εξασφαλίσει η Ελλάδα εκτός των άλλων και τη διαπραγματευτική ισχύ που χρειάζεται για να ζητήσει από τους εταίρους μια οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής.

Την Κυριακή «δίνουμε τη μάχη των μαχών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Από την πλευρά τους πολλοί πράσινοι βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία τονίζοντας ότι είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια τακτική του διλήμματος «ή ψηφίζεις ή καταστρέφεται η χώρα» φέρνοντας τους σε ευθεία αντιπαράθεση με τα αιτήματα της κοινωνίας, όπως αυτά θα εκφράζονται έξω από τη Βουλή ακόμη και την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:46