09/08/2020 11:43:38

Γερμανία: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τους δυνητικούς εταίρους

Γερμανία: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τους δυνητικούς εταίρους - Media

 

Από τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας οι διαπραγματευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καταβάλουν την πιθανώς τελευταία προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Παρά τους συμβιβασμούς που έχουν επιτευχθεί σε τομείς όπως το αγροτικό, θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμη και στο πεδίο της οικονομίας, σε πολλά άλλα ζητήματα εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες.

Μείζονος σημασίας είναι όμως τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα και προπαντός το προσφυγικό. Παρατηρητές εκτιμούν πως ένα «ξεμπλοκάρισμα» σε αυτούς τους δύο τομείς θα διευκόλυνε τη συνεννόηση σε άλλα σημεία όπου η στασιμότητα οφείλεται σε λόγους διαπραγματευτικής τακτικής. Αυτά τα σημεία ήσσονος σημασίας είναι για παράδειγμα το δημοσιονομικό, η εσωτερική πολιτική ή ακόμη και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα

Στο προσφυγικό οι διαφορές αφορούν κυρίως τους Πράσινους και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές αλλά και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι φαίνεται να επιμένουν ακόμη περισσότερο από τους Βαυαρούς στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων πολέμου (αφορά κυρίως Σύρους και Ιρακινούς). Η σκληρή στάση των Φιλελευθέρων φαίνεται να εμπόδισε τους βαυαρούς διαπραγματευτές να επιδείξουν κάποια κινητικότητα σε αυτό το θέμα. Πληροφορίες λένε ότι η Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει να ξεπεράσει το αδιέξοδο προχωρώντας σε παραχωρήσεις έναντι του FDP στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής η οποία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του προεκλογικού του αγώνα. Πάντως εκπρόσωποι των Πρασίνων έχουν δηλώσει ότι στο θέμα της επανένωσης δεν σκοπεύουν να κάνουν παραχωρήσεις.

Παρά τη θέληση που εκφράζουν τα κόμματα δημόσια να πετύχουν οι διερευνητικές συνομιλίες, η κατάσταση είναι ρευστή και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο τέλος της ημέρας θα επιτευχθεί συμφωνία. Ένδειξη για την αβεβαιότητα που επικρατεί είναι ότι στο παρασκήνιο τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν την επιχειρηματολογία τους για την περίπτωση που αποτύχουν οι διαβουλεύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.