01/10/2020 22:18:00

Εισαγγελέας για το παράνομο «Δελφινάριο» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου - Κόλαφος η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Εισαγγελέας για το παράνομο «Δελφινάριο» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου - Κόλαφος η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - Media

 

Στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων στέλνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την πραγματοποίηση παραστάσεων με δελφίνια. Όπως καταλήγουν, το Πάρκο παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, ενώ λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια.

Ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύσει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».

Όμως, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που βρέθηκαν στις παραστάσεις –οι οποίες είχαν αντίτιμο 3 ευρώ-, περιγράφουν στην έκθεσή τους την εξής εικόνα: «Σε προκαθορισμένη ώρα τα δελφίνια εξαναγκάζονταν για 20 λεπτά να κάνουν ασκήσεις ή σειρά ασκήσεων, με τον εκφωνητή να δίνει εντολές με σφυρίχτρα ή χειρονομίες, τα δελφίνια να ανταμείβονται με τροφή, μπροστά στο κοινό που χειροκροτούσε ή του ζητούνταν να χειροκροτήσει από τον εκφωνητή». Ολόκληρο πρόγραμμα δηλαδή...

Ωστόσο, η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για εκπαιδευτική παρουσίαση…

Πέρα όμως από την παράνομη χρησιμοποίηση των δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς, οι επιθεωρητές, κατά την αυτοψία τους, στις 3 Νοεμβρίου 2016, διαπίστωσαν ότι το «Αττικό» λειτουργούσε με άδεια που είχε λήξει από το... 2013. Χορηγήθηκε το 2008 και είχε πενταετή διάρκεια.

Η εταιρεία προέβη μεν στην έκδοση νέας άδειας λειτουργίας, αλλά... πολλούς μήνες μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουλίου. Αρα, εξηγούν οι επιθεωρητές, πέρα από την ημέρα του ελέγχου, η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια «για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από τις 18-3-2013 ώς τις 30-07-2017».

Η έκθεση –κόλαφος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποστέλλεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, υπόψη του αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.