search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:39
MENU CLOSE

Από τα «βλήματα» στην οικονομία μέσω του swap

29.11.2017 06:24
4303318_0.jpg

 

«Λήξαν» θεωρεί ουσιαστικά το θέμα με τον Πάνο Καμμένο η κυβέρνηση μετά τη συζήτηση στη Βουλή και στόχος είναι στο εξής να αφήσει πίσω την «τοξική ατζέντα», και την όξυνση που αυτή παράγει, την οποία χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιθανότατα οι προκλήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχιστούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να γυρίσουν την ατζέντα σε θέματα που άπτονται της φοροδιαφυγής, το οποίο θεωρείται άλλωστε πιο προνομιακό για την κυβέρνηση και δύσκολο για την αντιπολίτευση στο βαθμό που αγγίζει το θέμα των οφσόρ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία καθεαυτή για την πώληση πυρομαχικών παράγοντες της κυβέρνησης δείχνουν να τη θεωρούν « τελειωμένη» υπόθεση, εκτιμούν εξάλλου δύσκολο να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της άλλης πλευράς. Αν δε, αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής και τελικώς ακυρώσει την αρχική έγκριση, θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση να μην την ακολουθήσει ακόμη και αν νομικά έχει αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη η αναφορά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι «δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις που βλάπτουν την αμυντική βιομηχανία» ερμηνεύεται ότι απηχεί απόψεις μέσα στην κυβέρνηση υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Επιτυχής ολοκλήρωση του swap

Επιπλέον, από το Μαξίμου επισημαίνουν ως πολύ σημαντική την ολοκλήρωση του swap  των ομολόγων χθες, που πέρασε στα ψιλά λόγω των «απόνερων» της συζήτησης στη Βουλή. Ωστόσο, δεδομένου ότι σήμερα αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις από τον ΟΔΔΗΧ  θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ότι υπήρξε μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με 5 νέους τίτλους  στη θέση 20 τίτλων του PSI του 2012 που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών . Όπως έχει ειπωθεί ξανά, στόχος δεν ήταν η άντληση νέας ρευστότητας, αλλά η ομαδοποίηση των τίτλων να οδηγήσει σε βελτίωση της εμπορευσιμότητάς τους, εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων και τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να διαμορφωθεί θετικό έδαφος για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Κοινώς, η κυβέρνηση πολιτικά θα επιχειρήσει να επαναφέρει το κέντρο βάρους στην οικονομία και την υπογράμμιση των στοιχείων που δείχνουν ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες αποδίδουν και το κλίμα έχει αλλάξει, επομένως η καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πιάνει τόπο.

«Σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο» βλέπει το Μαξίμου

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση όχι μόνο εμφανίζεται ικανοποιημένη για το ότι «κατέρρευσε η σκευωρία» αλλά θεωρεί ότι γύρισε και μπούμερανγκ στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από κατήγορος εμφανίστηκε να είναι κατηγορούμενος, όπως σχολίασε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που έκαναν χθες μια αποτίμηση της συζήτησης, στη Βουλή τη Δευτέρα αποδείχθηκε ότι:

–Ο Β. Παπαδόπουλος ήταν επίσημος πληρεξούσιος και όχι μεσάζοντας στη διακρατική (και όχι εμπορική) συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

–Ο εν λόγω πληρεξούσιος ήταν παλιός γνώριμος της οικογένειας Μητσοτάκη καθώς «είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991», όντας  στην «επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία. Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία».

Επίσης, από το Μαξίμου επισημαίνουν πως το «κερασάκι στην τούρτα» ή αλλιώς η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς ήταν, πως «όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά».

Απέναντι στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι τα ερωτήματα που έθεσε τη Δευτέρα, έμειναν αναπάντητα το Μαξίμου αντέτεινε ότι «το βασικό ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο από τη χθεσινή συζήτηση» έχει να κάνει με το ποια είναι «η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του»;

Εξώδικο Γκραμπόφσκι προς υπουργούς και εφημερίδες

Πάντως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε χθες αργά το απόγευμα με εξώδικο προς τους υπουργούς Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νίκο Παππά το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη (Documento), και τις εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Δημοκρατία» για τη διάδοση του ισχυρισμού – που ζητά να ανακαλέσουν –  ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Τζον Σφακιανάκη. Όπως αναφέρει η ίδια πρόκειται για «κακοποίηση της αλήθειας».

Πάντως, το Μαξίμου δεν απάντησε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αντανακλά την απαξίωσή του να ασχοληθεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:39