search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Μας ετοιμάζουν τον μποναμά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1998
07-12-2017
10.12.2017 04:00
mati.jpg

 

Χρονιάρες μέρες και σε δύο δόσεις έρχονται τα νέα μέτρα

«Fast track» αναμένεται να περάσει από τη Βουλή – σε δύο δόσεις – το νέο πακέτο μέτρων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση… Η πρώτη δόση θα έρθει γύρω στα Χριστούγεννα και η δεύτερη λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, το οποίο θα ρυθμίσει τα συμφωνηθέντα στο σύνολό τους! Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μας πάνε καλά και οι χρονιάρες μέρες!!!
 
Κι όπως καλά καταλάβατε, ο μποναμάς της κυβέρνησης θα είναι ο περιορισμός των οικογενειακών επιδομάτων, η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η αυστηροποίηση της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, τα ενεργειακά και η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να κατατεθεί νομοθεσία για αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη και για τις αυτεπάγγελτες διώξεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. 
 
Γι’ αυτό άλλωστε ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ότι «απέδωσαν καλύτερα από τις προσδοκίες μου». Και τώρα μας δίνει και ελπίδες λέγοντάς μας ότι, αν ζούμε μέχρι το 2060, «θα υπάρξει μείωση της τάξης του 25% στο ΑΕΠ του χρέους, όχι 20% που αρχικά εκτιμούσε».
 
Το κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, μας το άφησε για το τέλος, όταν είπε ότι «πιστεύω πως η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα και υπάρχει γενική συμφωνία ότι συμβαίνει αυτό». Όπως και να έχει, πάντως, στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και να καταβληθεί στην Ελλάδα η δόση των 5,5 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους.
 
Προαπαιτούμενα
Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει και τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι μόνο το ένα τρίτο εκ των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, 82 προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις σε σύνολο 110 θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος.
 
Εξαιτίας αυτού θα ακολουθήσει, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, η τέταρτη αξιολόγηση ή – καλύτερα – η «υπερ-αξιολόγηση», στην οποία οι δανειστές θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα του τρίτου μνημονίου, ώστε να συμφωνήσουν με την ολοκλήρωσή του.
Σύμφωνα μάλιστα με τη συμφωνία, η ρήτρα της πρόωρης εφαρμογής του κόφτη του αφορολόγητου και των συντάξεων προκύπτει ενισχυμένη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένεται να κρίνει στο τέλος του προγράμματος εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019.
 
Η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές ανακοινώθηκε, με επιμέρους ζητήματα, όπως η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, να μένουν να ρυθμιστούν.
Σε ό,τι αφορά βέβαια την Κομισιόν, αυτή υπογραμμίζει την κρισιμότητα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όσο και της συμφωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως εξετάζει την ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων.
 
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, αυτές πάνε για τον ερχόμενο Μάιο, ενώ υπογραμμίζεται πως οι συμφωνημένες περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου για το 2019 και το 2020 θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αφού οι θεσμοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως «πρέπει να μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται».
 
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει τη συμφωνία, με συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία από πλειστηριασμούς στο στόχαστρο, αποσύροντας προσωρινά την τροπολογία κατά των απεργιών.
Ο επίσημος λόγος της απόσυρσης ήταν οι «νομοτεχνικές βελτιώσεις». Ωστόσο η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας, που είχε κατατεθεί ως εκπρόθεσμη έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε λίγες ώρες.
 
Σύμφωνα με την τροπολογία, για την κήρυξη απεργίας σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται πλέον «η απαρτία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης», ενώ με τον μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο απαιτούνταν η παρουσία του 20%.
Για να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα, πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λένε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, ύστερα από νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου στο Κοινοβούλιο. 
 
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα» αλλά και ότι μέσω της τροπολογίας «κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:14