21/09/2020 11:47:27
18.12.2017 / ΣΤAΘΗΣ Σ.

Τά Πρασσεινάλογα!... του Στάθη

Τά Πρασσεινάλογα!... του Στάθη - Media

 Από το «πειρατικό του Στάθη», στο Ποντίκι, 14-12-2017

Ευχές
 
1 Ευχή (και λαϊκά ευκή): τυπική έκφραση της ελπίδας ή της επιθυμίας κάποιου για την ευόδωση μιας ενέργειας ή την ευνοϊκή εξέλιξη των πραγμάτων. (Εκφράζω, στέλνω, λέω τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία σας) – λόγου χάριν της αξιολόγησης ή (ευχές) για τον καινούργιο χρόνο (και τα 99 επόμενα έτη).
2 Ευχής έργον. Ως κυριολεξία απαντά σπανίως. Ως ευχολόγιον, να φάνε και οι κότες. Η φράση (ευχής έργον) πάντως υποδηλώνει επιθυμητή κατάσταση που εκπληρώνει τις προσδοκίες κάποιου (φερ’ ειπείν του Καρανίκα).
3 Κατ’ ευχήν: αισία έκβασις (όπως η έξοδος στις αγορές) – όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Αντίθετο: κατά διαβόλου (όπως πάνε οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαρατσωμένοι), στράφι (οι θυσίες) κ.λπ., βλ. λ. κατάρα.
4 Ευχή (εκκλησιαστικώς): η επίκληση της θείας χάριτος για την προστασία και τη σωτηρία του ανθρώπου (όταν κυβερνά ο Τσίπρας ή όταν κυβερνήσει ο Κούλης). Δέηση. Η χριστιανική (προσ)ευχή προς επίκλησιν της χάριτος του Θεού ή των αγίων για την προστασία ή τη θεραπεία πάσχοντος προσώπου. «Διάβασέ του μια ευχή» (κι ο θεός βοηθός).
5 Δι’ ευχών των αγίων 
πατέρων ημών!
Με την ευχή μου (οι γονείς στα τέκνα), με την ευχή τους (ο γάμος) – ευκτική: χρόνια να μας κόβει η Τρόικα, τόκους να της δίνει.
7 (Άι) στην ευχή / να πάρει η ευχή (ευφημιστικά) ως έκφραση αγανάκτησης. Αντί: άι στον διάολο. Το φαινόμενο να κάνουν κωλοτούμπα οι έννοιες και να σημαίνουν τα αντίθετα είναι ευρέως και διαχρονικώς διαδεδομένο.
Χρόνια μας πολλά!
(Σημείωση: Τα ορθά περί τα λήμματα είναι από το Λεξικό Μπαμπινιώτη, οι κανιβαλισμοί επί τα λήμματα, δικοί μου)…
 Και πάλι: χρόνια πολλά, με υγεία! 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.