search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Τσίπρας στο υπουργικό: Έτος σταθμός αλλά όχι εκλογικό το 2018 – Προϋποθέσεις για νίκη το 2019

08.01.2018 11:23
4336619.jpg

 

Το στίγμα του 2018 θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός στην (δημόσια) εισήγηση με την οποία άνοιξε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς όπου θα συζητηθεί κυρίως το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση. Μίλησε για έτος – σταθμό λόγω της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στα οποία η χώρα μπήκε το 2010, αλλά τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δε θα είναι και εκλογικό.

Το καλοκαίρι του 2018, με το τέλος των μνημονίων, θα είναι ένας σημαντικός σταθμός «αλλά όχι το τέλος της διαδρομής», σημείωσε για να προσθέσει λίγο μετά πως «το 2018 θα είναι το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική νίκη το 2019».

Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου τον στόχο ανανέωσης της τετραετίας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2018 η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακάμψει πολιτικά ώστε στις εκλογές του 2019 να είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμη και τη νίκη.

Στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2018 ξεκινά με θετικούς οιωνούς , καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του τρίτου προγράμματος . Εν είδει ενός συνοπτικού απολογισμού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιστρέψει τη φορά πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν κατάφερε όσα ήθελε να πετύχει αν και όπως σημείωσε το πρόγραμμα που συμφώνησε και υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα  προηγούμενα καθώς «οι κοινωνικές ανάγκες εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μεταβλητή του προγράμματος». Και συμπλήρωσε πως είναι το μόνο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη ολοκληρωθεί και ενδεικτικά ανέφερε πως το 2017 επιτεύχθηκε για Τρίτη συνεχή χρονιά δημοσιονομική υπεραπόδοση, ενώ η Τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η οικονομία βρίσκεται συνολικά σε φάση ανάκαμψης, είπε, με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 4 δις ευρώ για το 2017, ενώ πρόσθεσε πως και το λιανικό εμπόριο παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, εν μέρει λόγω και της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο καθώς πάνω από 1 δις κατευθύνθηκε στους πιο αδύναμους και σχεδόν όλο πήγε αμέσως στην πραγματική οικονομία. Τέλος, ανέφερε πως οι αμοιβές αυξάνονται ενώ το μέσο διαθέσιμο εισόδημα κινείται σε θετικό έδαφος.

Πορεία ανάκαμψης στην οικονομία

Η επιστροφή στις αγορές τον Αύγουστο δεν είναι απλώς μια ρητορική ή ένα σύνθημα αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί, είπε ο πρωθυπουργός και πως σημαντικός στόχος είναι τον Αύγουστο να δοθεί ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα στα οποία μπήκαμε επειδή δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές. Υπογράμμισε ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν χαμηλό 12ετίας καθώς κινούνται στα επίπεδα του 2006, πολύ πριν την έναρξη της κρίσης.

Σταθμός η έξοδος από την επιτροπεία

Το 2018, είπε, είναι έτος εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι χρονιά που θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο. Αναφερόμενος σε αντιπολιτευτικές αιχμές περί κοινωνικής μεροληψίας σημείωσε πως αυτή δεν οδηγεί σε νέο κοινωνικό διχασμό αλλά ενώνει όλους τους πολίτες σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό. «Εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία της χώρας γιατί ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δεν μπορεί να υπάρξει» είπε.

Διαφθορά, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος στην κορυφή της ατζέντας

 Και πρόσθεσε με νόημα ότι το καλοκαίρι του 2018, το τέλος των μνημονίων θα είναι για εμάς σταθμός σημαντικός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ 2010 περίοδο.

Το κρίσιμο τώρα, είπε, είναι «να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες στην πραγματική ζωή των πολιτών». Σημείωσε πώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα στην κοινωνία καθώς η ανεργία μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Από την άλλη έστειλε το μήνυμα ότι η πάταξη της διαφθοράς μαζί με τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους  παραμένει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και αποτελούν το σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου, και είναι «λαϊκή απαίτηση να πετύχουμε».

Το ζητούμενο είπε είναι «να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιμερίσουμε ευθύνες, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, να συνδράμουμε στην κοινή απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, κι εγώ είμαι αποφασισμένος αυτή η προσπάθεια να μη μείνει στη μέση. Να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αποδίδουμε καθημερινά δικαιοσύνη. Να μη γίνονται στόχος του κράτους οι φτωχοδιάβολοι ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εσωτερικό και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο  χρήμα να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του λαού».

Κλείνοντας παρέπεμψε σε εξάντληση της τετραετίας, λέγοντας πως το 2018 θα είναι το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική νίκη το 2019.

Σκοπιανό: τις επόμενες μέρες θα φανεί η προοπτική

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, σημείωσε ότι υπάρχει παράθυρο για λύση εντός του 2018 αν και τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Εάν επιτευχθεί λύση, είπε, θα είναι σε όφελος μιας νέας δυναμικής της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:08