search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:07
MENU CLOSE

Κλίμα συσπείρωσης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με «ολίγη» από γκρίνια για τα οικογενειακά επιδόματα

10.01.2018 07:51
Κλίμα συσπείρωσης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με «ολίγη» από γκρίνια για τα οικογενειακά επιδόματα - Media

 

Χωρίς πολλές εσωτερικές «γκρίνιες» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ξεκινά σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η συζήτηση  του πολυνομοσχεδίου (600 και, σελίδων) με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το γενικό στίγμα του πολυνομοσχεδίου έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος στην εισήγησή του ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο μνημονιακό νομοσχέδιο στο οποίο τα θετικά υπερτερούν έναντι των αρνητικών (με κάποιους να προειδοποιούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, στην τέταρτη αξιολόγηση). Κατά πληροφορίες οι υπουργοί σε γενικές γραμμές εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι σε αρκετά ζητήματα που όμως πολιτικά δεν είναι στην πρώτη γραμμή, πέρασε το δικό τους πλαίσιο. Στην ενημέρωση παρέστησαν, πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στα θετικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  μέτρησε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Κτηματολογίου  με τη μορφή ΝΠΔΔ, την προτεραιότητα των εργαζομένων που προβλέπεται να αποζημιώνονται πρώτοι έναντι άλλων πιστωτών («υπερπρονόμιο») σε περιπτώσεις πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων, ενώ επισήμανε ως ιδιαίτερα θετική την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων κατά περίπου 300 εκ. ευρώ. ΟΙ περικοπές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους κατά τον υπουργό Οικονομικών συνιστούν «εξορθολογισμό» που όμως ευνοεί τις οικογένειες με 1 και 2 παιδιά.

Δυσαρέσκεια για τις περικοπές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Πάντως αν και αναμενόταν να οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη γκρίνια, τελικώς, στην χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς που χειρίστηκαν τα ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, κυρίως «τα άκουσε» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για τις περικοπές σε επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων. Σύμφωνα με την υπουργό οι περικοπές αυτές αφορούν την ανώτερη εισοδηματική βαθμίδα οικογενειών με εισόδημα από 23.000 έως 30.000 ευρώ, ωστόσο βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν πως δεν είναι δυνατόν να κόβονται τέτοια επιδόματα για τρία και τέσσερα παιδιά. Η υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες , απέδωσε τον «εξορθολογισμό» που επιτεύχθηκε σε  συμβιβασμό με τους δανειστές οι οποίοι ήταν επίμονοι στη συνολική κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων.

Επίσης, απέναντι στη δυσαρέσκεια βουλευτών για το θέμα της απαρτίας που απαιτείται για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία (50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου), οι υπουργοί δεν υπερασπίστηκαν τη συγκεκριμένη διάταξη, έδειξαν να την αντιμετωπίζουν σαν μια εμμονή των δανειστών με την οποία αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν.

Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αποτελούν κοινή διάταξη του υπουργείου Οικονομικών και Δικαιοσύνης, εξηγήθηκε ότι η σχετική διάταξη αφορά την γενίκευσή τους για όλες τις περιπτώσεις (για τράπεζες, δημόσιο, ιδιώτες) ενώ επέρχεται κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών.

Πάντως, δε φαίνεται να ακούστηκε αυτή τη φορά κάποιο αίτημα για την νομοθετική ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που είχε ζητηθεί από βουλευτές προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη στο αντίστοιχο «μασάζ» λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στο πλαίσιο της ψήφισης της ρύθμισης για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:06