search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:51
MENU CLOSE

«Εμείς είμαστε οι καθαροί»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
09.02.2018 06:12
mart.jpg
 
Φωτιά στα τόπια έβαλε η δικογραφία για το σκάνδαλο των χρηματοδοτήσεων της Novartis σε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να επιτύχει εμπορικούς σκοπούς τόσο στη χώρα μας όσο και – επειδή η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς στη διαμόρφωση τιμών και σε άλλες χώρες – εκτός αυτής.
 
Για τα διαδικαστικά ζητήματα και τις πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των αναφερομένων στη δικογραφία θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες του «Ποντικιού». 
 
Στο πολιτικό πεδίο όμως ένα είναι ξεκάθαρο: Ο Τσίπρας θα αξιοποιήσει το σκάνδαλο της Novartis για να αναδείξει την πτυχή στην οποία έχει επενδύσει περισσότερο από κάθε άλλη από το 2012 και μετά: στο ξεκαθάρισμα του τοπίου από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Προφανώς η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για επαναφορά αυτής της ατζέντας στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο και – σε βάθος χρόνου – τις κάλπες.
 
Όπως θα διαβάσετε στη σελίδα 6, ήδη ο πρωθυπουργός τοποθετείται θέτοντας μια κάθετη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και του («με καθαρό ποινικό μητρώο») ΣΥΡΙΖΑ.
 
Επιφυλακτική αντιπολίτευση
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσει κανείς για να αντιληφθεί ότι η ατζέντα «Πόλεμος με τη διαφθορά» είναι προνομιακή για τον Τσίπρα. Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά ακόμη αναμένεται, λόγω του ταξιδιού της στις ΗΠΑ, ενώ το Ποτάμι – όχι ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης – τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, παρά τις κατηγορίες για πολιτική εκμετάλλευση εκ μέρους της κυβέρνησης.
 
Η χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί… πολεμική. Αφενός μίλησε για συκοφαντία και λάσπη εις βάρος μιας ολόκληρης παράταξης και απείλησε με παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων σκευωρούν, ωστόσο είναι προφανής η επιφύλαξή του για το αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Προανακριτικής Επιτροπής, θα συνεχιστεί στο επίπεδο της Δικαιοσύνης προς αναζήτηση «μαύρου» χρήματος.
 
Επιπλέον ο Μητσοτάκης περιορίζει την καταγγελία του περί συκοφαντίας στις μαρτυρίες των τριών προστατευόμενων μαρτύρων αποκαλώντας τους «κουκουλοφόρους». Εν τέλει δεν αποκαλεί σκευωρία το ίδιο το σκάνδαλο, αλλά τις συγκεκριμένες μαρτυρίες και ζητάει ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου δείχνοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αυτή η υπόθεση να εξελιχθεί σε πολύμηνη ομηρεία της παράταξης και των στελεχών του.
 
Υπ’ αυτήν την έννοια προφανώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαβάζουν ως προνομιακή την επόμενη περίοδο, παρά τον πιθανό κίνδυνο να μην βρεθούν τελικά τα αδιάσειστα στοιχεία που θα εξασφάλιζαν καταδίκες κάποιων εκ των αναφερομένων στη δικογραφία.
 
Έρχονται κι άλλα…
Η ατζέντα κατά της διαφθοράς – σύμφωνα με πληροφορίες – θα έχει μόνο ως αφετηρία την υπόθεση της Novartis, καθώς το επόμενο διάστημα και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι ήδη ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, αναμένεται να πάρουν θέση στο πολιτικό προσκήνιο, και μάλιστα θα αφορούν το καυτό τρίπτυχο ΜΜΕ – τράπεζες – κόμματα, το οποίο αξίζει να θυμηθούμε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των δανειστών, ενώ πτυχές της δραστηριότητάς του έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο και των υπερατλαντικών συμμάχων μας.
 
Μόνο τυχαίο, εξ άλλου, δεν πρέπει να θεωρείται το ότι η τρέχουσα υπόθεση έχει αρχίσει να ερευνάται στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους μια σειρά υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών, ενώ η ανίχνευση «μαύρου» χρήματος αποτελεί αμερικανική προτεραιότητα από το 2001 και εντεύθεν.
 
Επιστροφή στα «σπουδαία»
Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αναμένεται ότι θα πλαισιώσει την κεντρική θεματολογία της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να αφορά την έξοδο από το μνημόνιο και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής περιόδου. Η αξιοποίηση των επισκέψεων κοινοτικών αξιωματούχων – Μοσκοβισί, Κοστέλο – αναμένεται να συνδυαστεί με τις συνεχείς αναφορές πολλών Ευρωπαίων παραγόντων στο «success story» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διαχωρίζουν πλήρως από το σύνολο της μνημονιακής περιόδου.
 
Έτσι προσεχώς αναμένεται να δούμε μια σειρά πολιτικά γεγονότα, τα οποία θα συνθέσουν τη μεγάλη εικόνα του κυβερνητικού πολιτικού πακέτου εν όψει των επόμενων εκλογών:
 Επίλυση του θέματος της ΠΓΔΜ με θετικούς όρους ή, αλλιώς, μια ηχηρή άρνηση των προτάσεων Νίμιτς εκ μέρους της κυβέρνησης, που θα φιλοδοξεί να διαγράψει το κόστος από τις λαϊκές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και όσων άλλων προκύψουν στο μέλλον.
 Παρουσίαση του «κοινωνικού πακέτου» εκ μέρους του Τσακαλώτου (ρεπορτάζ στις σελίδες 8-9), εφ’ όσον ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 Ρύθμιση του χρέους με ευνοϊκούς όρους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
 Κατάρτιση ενός ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου και θεσμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων (π.χ. αναπτυξιακή τράπεζα) για την εφαρμογή του.
 «Διείσδυση» στην ατζέντα της Ν.Δ., ιδιαίτερα στο σκέλος των φορολογικών ελαφρύνσεων.
 Και, τέλος, την ίδια την έξοδο από το μνημόνιο.
 
Όποιο όμως κι αν είναι το περιεχόμενο του πολιτικού και κοινωνικού πακέτου, η διαχωριστική γραμμή με την πιο ισχυρή σηματοδότηση θα είναι αυτή της ρήξης με τη διαφθορά. Στην τελική ευθεία, αυτή η σύγκρουση θα φτάσει στα άκρα…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:49