06/03/2021 20:16:29
9.12.2011

Σε σύγχυση ή σε «αναβρασμό»;

Σε σύγχυση ή σε «αναβρασμό»; - Media

Του Γιώργου Αράπογλου,

Γεν. Διευθυντή της Pulse RC

Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρ­νηση «συμπιέζονται». Αν η πτώση που καταγράφεται στη σημερινή δημοσκό­πηση είναι η μέγιστη που θα υποστούν και αν τα ποσοστά τους, στο άμεσο μέλλον, σταθερο­ποιηθούν ή αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε ίσως τη «γλιτώσουν φθηνά». Αν όμως η πτώση συνε­χιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό...

Η σημερινή εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά καλή είναι. μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του τον θέλει ξανά υποψή­φιο πρωθυπουργό. Σχεδόν οι μισοί ζητούν νέο πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό!

Αλλά και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ συνολικά δεν εί­ναι καλύτερη. Οι μισοί ψηφοφόροι του το χαρα­κτηρίζουν πλέον «κεντροδεξιό» ή «νεοφιλελεύθερο» (!) κόμμα, με κύριο πρόβλημα την πολιτική που ακολούθησε την τε­λευταία διετία αλλά και την ιδεολογι­κή του μετατόπιση! η πλειονότητα δια­βλέπει (μέτρια έως μεγάλη) πιθανότη­τα διάσπασής του και αποδίδει την κύ­ρια ευθύνη για την πορεία της χώρας – όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – συνολικά στον πρόεδρο και τα ηγετικά του στελέχη.

Παρ’ όλα αυτά, προκρίνουν σαν καλύτερες επιλογές για τη θέση του επόμενου αρχηγού δύο στελέχη που εφαρμόζουν και υπερασπίζονται αυ­τήν ακριβώς την πολιτική... Αποτελεί αντίφαση; βρίσκονται σε «σύγχυ­ση;» Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένα όνομα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία, ενώ αξιόλογο ποσοστό (άνω του 20%) απαντά «Άλλος» – χωρίς, πάντως, κάποιο άλλο όνο­μα να συγκεντρώνει στις αυθόρμη­τες απαντήσεις ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και η ελληνική κοι­νωνία γενικότερα μοιάζουν να βρίσκονται σε κατάσταση έντονου προβληματισμού, ο οποίος μάλλον υπο­κρύπτει «αναβρασμό», παρά αμηχα­νία ή σύγχυση. το τι θα ακολουθήσει δεν είναι εύκολα προβλέψιμο. Αρ­κεί πάντως μια πολιτική ή κοινωνική «θρυαλλίδα», για να οδηγηθούμε σε σοβαρές αλλαγές του πολιτικού σκη­νικού.

ΥΓ.: Στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική - ιδεολογική ταυ­τότητα του ΠΑΣΟΚ σήμερα;», το ποσοστό της επιλογής «Άλλη» περιλαμ­βάνει κυρίως αρνητικούς χαρακτηρι­σμούς - χωρίς κάποιος από αυτούς να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.