search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:03
MENU CLOSE

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ

06.04.2018 03:00
arx3.jpg

 

Το «Π» φέρνει στο φως ένα σημαντικό έγγραφο από τη δράση του ΕΑΜίτη μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο, το ψήφισμα της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Μεσσηνίας στις 30 Απριλίου 1944, το οποίο ανακηρύσσει τον μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο επικεφαλής του ΕΑΜ στον Μοριά, φέρνει στο φως «Το Ποντίκι». Ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος γεννήθηκε το 1890 στη Σύρο. Είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πολέμησε στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας και τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος. Μεταγενέστερα εντάχθηκε στο ΕΑΜ και μέσα από τις τάξεις του αγωνίστηκε κατά των Γερμανών. Οι δυνάμεις κατοχής είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. Ο Αντώνιος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο. Το 2000 αποκαταστάθηκε με πρόταση του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το αρχείο του μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιου βρίσκεται σήμερα στο ΚΚΕ. Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Ψήφισμα

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Μεσσηνίας που πραγματοποιείται σήμερα στις 30-4-44 με τη συμμετοχή αντιπροσώπων απ’ όλες τις Τομεακές Επιτροπές του Ε.Α.Μ. της Επαρχίας Καλαμάτας, διαπιστώνει από την ανάλυση της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης πως τα σημαντικώτερα γεγονότα των δύο τελευταίων μηνών σε εσωτερική και Μωραΐτικη κλίμακα είναι.

1) Η ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α. 2) Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου και 3) H ανάληψη της αρχηγίας του Ε.Α.Μ. στο Μωριά από τον Σεβασμιώτατον Μητρο-πολίτην Ηλείας κ. Αντώνιον, πιστεύει δε απόλυτα πως τα γεγονότα αυτά θα συντελέσουν αναντίρρητα στην καλύτερη εξέλιξη των αγώνων που κάνει τα τρία χρόνια του Ε.Α.Μ. για την απελευθέρωση και τη λα-οκρατία και στη σηντομώτερη ολοκλήρωση των πόθων και των επιδιώξεων του Έθνους και του Λαού με βάση την Εθνική Ενότητα.

Με την ζωηρότερη επομένως συγκίνηση η συνδιάσκεψη χαιρετίζει όλα τα μέλη της Π.Ε.Ε.Α., όλους τους Εθνικούς Συμβούλους και τον Αρχηγό του Ε.Α.Μ. Πελοποννήσου και δηλώνει ότι κάτω από την καθοδήγηση και τις εντολές των πιο πάνω καθοδηγητικών οργάνων όλα τα μέλη της οργάνωσης του Ε.Α.Μ. στην Επαρχία Καλαμάτας θα εξαντλήσουν σε όλους τους τομείς όλη τη θέρμη και τον πατριωτισμό για την αγωνιζόμενη Ελλάδα και θα θυσιάσουν αν απαιτηθή – πιστά στον όρκο τους – ακόμα και τη ζωή τους για να οδηγηθούν οι αγώνες στην οριστική και τελική επιτυχία τους και θα πολεμήσουν ιδιαίτερα στο ανελέητο και αδιάκοπο κτύπημα κατακτητή και Εθνοπροδοτών.

Το ψήφισμα εγκρίνεται ομόφωνα απ’ όλα τα παριστάμενα μέλη της συνδιάσκεψης και αποφασίζεται να σταλή στην Έδρα της Π.Ε.Ε.Α., του Εθνικού Συμβουλίου και του Αρχηγού του Ε.Α.Μ. Πελοποννήσου με την φροντίδα της Γραμματείας της Ν.Ε.Μ.

Απόφαση της Νομαρχιακής συνδιάσκεψης Μεσσηνίας.

Αντίγραφον από τα πρακτικά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:02