search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:11
MENU CLOSE

Παραιτήσεις στη Σουηδική Ακαδημία μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές παρενoχλήσεις

13.04.2018 10:56
Δήμος Αθηναίων: Ποιοι χώροι άθλησης και πρασίνου ανοίγουν από σήμερα - Media

 

Σε κρίση βρίσκεται η Σουηδική Ακαδημία, που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς χθες παραιτήθηκε η δια βίου γραμματέα της, θύμα εσωτερικών διενέξεων, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον διανοουμένου που είναι παντρεμένος με ακαδημαϊκό, η οποία επίσης παραιτήθηκε.

Οι αναταράξεις έρχονται μετά τις μαρτυρίες 18 γυναικών, οι οποίες είχαν καταγγείλει τον Νοέμβριο ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση ενός άνδρα γαλλικής καταγωγής που είναι παντρεμένος με την ακαδημαϊκό, ποιήτρια και δραματουργό Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τη Σουηδική Ακαδημία.

Από τότε η Ακαδημία έχει διακόψει κάθε σχέση με τον σύζυγο της Καταρίνα Φρόστενσον, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, και έχει διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς τον χώρο εκθέσεων και παραστάσεων που εκείνος διευθύνει στην Στοκχόλμη.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει το «ιερό» της λογοτεχνίας της Σουηδίας, που φροντίζει να διατηρεί πλήρη μυστικότητα για τις αποφάσεις του και διεξάγει εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά.

Τρία μέλη της ακαδημίας παραιτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και χθες ήρθε η σειρά της δια βίου γραμματέως. «Η βούληση της Ακαδημίας είναι να αποχωρήσω από τη θέση μου», ανακοίνωσε η Σάρα Ντάνιους μετά την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης των μελών στη Στοκχόλμη.

«Θα ήθελα να συνεχίσω, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε στη ζωή», δήλωσε η καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα στην θέση αυτή.

Η ίδια η Ντάνιους παραδέχθηκε ότι η κρίση «έχει επηρεάσει μάλλον σοβαρά το Βραβείο Νόμπελ». Οισμένα μέλη της Ακαδημίας θεωρούν ότι έπεσε είναι θύμα αδικίας, άλλοι θεωρούν ότι «υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας» και ότι απαιτείται κάτι ριζικό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας νέας εκκίνησης.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, Λαρς Χάικενστεν, εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για μία «σοβαρή και δύσκολη κατάσταση».

Οι ακαδημαϊκοί είναι μέλη ισόβια μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και, επί της αρχής, δεν μπορούν να παραιτηθούν. Μπορούν να αφήσουν κενές τις θέσεις τους. Από τα 18 ισόβια μέλη, επτά δεν είναι πλέον ενεργά, αφού άλλα δύο μέλη τέθηκαν «σε διαθεσιμότητα» εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία αντιμετωπίζει κύμα παραιτήσεων. Τρεις ακαδημαϊκοί αποφάσισαν να αφήσουν κενές τις θέσεις τους το 1989, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του θεσμού να μην καταδικάσει την φάτουα κατά του Σαλμάν Ρούσντι για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», την οποία τελικά καταδίκασε 27 χρόνια μετά.

Πηγή: efsyn

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:09