18/09/2019 20:14:09

Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ντροπή για Ελλάδα και Κύπρο η υπόθεση της αντιδικίας με τη μητρόπολη

Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ντροπή για Ελλάδα και Κύπρο η υπόθεση της αντιδικίας με τη μητρόπολη - Media

 

Για δυόμιση και πλέον ώρες κατέθετε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου. 

Ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε δε πως ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστας  Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.  

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αντεξετάστηκε σήμερα από το δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε η πλευρά της Μονής Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.

Σκληρή γλώσσα από Κοτζιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο δικαστήριο έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και δεν έλειψαν και οι φαρμακερές ατάκες. «To οικόπεδο δεν ήταν δώρο, αγοράστηκε έναντι 500.000 λιρών. Πίστευα σε εξωδικαστική λύση. Είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Τότε, ο δικηγόρος κ. Βελάρης του απάντησε: «Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά. Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια».

Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του απάντησε: «Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ένα δημοκρατικό δικαστήριο».

Το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση του καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είχε αγοράσει το τεμάχιο αυτό το  1998 έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου με σκοπό την ανέγερση της  Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και της πρεσβευτικής κατοικία, να μεταβιβάσει αμέσως το ακίνητο στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Η Μονή ζήτησε να της επιστραφεί το εν λόγω τεμάχιο όταν είχε αντιληφθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα προχωρούσε στην ανέγερση των εν λόγω κτιρίων, ως ήταν η μεταξύ τους  συμφωνία, αλλά θα το πουλούσε . Γι΄ αυτό και καταχώρησε την εν λόγω αγωγή την οποία και κέρδισε. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους.  

Ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.  

«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.