search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Στα ύψη οι αξίες ακινήτων – Σε ποιες περιοχές φέρνουν τα πάνω κάτω οι νέες αντικειμενικές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2023
31-5-2018
03.06.2018 03:00
houses_0.jpg

 

Τα πάνω κάτω στη φορολογία των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ θα φέρουν οι αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 20 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, ύστερα από μία δεκαετία κατάρρευσης, αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων, καθώς η χώρα μας αποκτά δυναμική και αποτελεί τοπ επιλογή για τους επενδυτές.

Η αγορά ακινήτων της Αθήνας βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι τιμές συνολικά στη χώρα υποχωρούσαν, τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν πως στην πρωτεύουσα σημειώθηκε μέση αύξηση τιμών κατά 5%, που ήταν η 13η μεγαλύτερη μεταξύ των 44 πόλεων που ερευνήθηκαν από το Ταμείο.

Σοβαρό προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών προκαλούν οι προτάσεις των εκτιμητών, καθώς σε 1.000 περιοχές προκύπτουν αυξήσεις πάνω από 50%. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και σε τουριστικές περιοχές.

«Τσουχτερές» αναμένονται οι τιμές στη Μεσσηνία, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες, αλλά λόγω διαφόρων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας, που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια, όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και περίπου μια 10ετία.

Η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες, όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές.

Έτσι, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συσταθεί μια νέα επιστημονική επιτροπή, η οποία θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να μαζέψει τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, των εκτιμητών του Κτηματολογίου. Ένα σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές, αλλά να ισχύουν σε δύο δόσεις.

Ένα άλλο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Σήμερα με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικές ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν τα πάνω κάτω σε φόρους και τέλη.

Έρχεται η ώρα της εφορίας για τα έσοδα από το Airbnb

Περισσότεροι από 35.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb θα φορολογηθούν φέτος για το εισόδημα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb θεωρείται εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%, εφόσον τα ακίνητα αυτά εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Αν όμως παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα κ.λπ., τότε το εισόδημα αυτό δεν θα φορολογηθεί με την κλίμακα των ενοικίων, αλλά ως εισόδημα προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή θα φορολογηθεί με συντελεστές από 22% έως 45%.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:16