search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:20
MENU CLOSE

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Διαχωριστικές με ΝΔ, φλερτ με ΚΙΝΑΛ, στήριξη σε Καμμένο

14.06.2018 05:44
Τσίπρας στην ΕΡΤ: Διαχωριστικές με ΝΔ, φλερτ με ΚΙΝΑΛ, στήριξη σε Καμμένο - Media

 

Χωρίς είδηση για το πότε θα γίνει το ραντεβού στις Πρέσπες ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ  ο οποίος απάντησε κυρίως στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση δίνοντας διευκρινίσεις για τα βασικά της σημεία, ενώ επικέντρωσε και στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς με αφορμή τη συμφωνία επιχειρώντας αλλού να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές (με ΝΔ) και αλλού τις δυνατότητες συνεργασίας (ΚΙΝΑΛ), εν προκειμένω για στήριξη της συμφωνίας.  

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται απόλυτα στην εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί εδώ και δεκαετίες για «σύνθετη ονομασία με erga omnes και συνταγματική αλλαγή και ότι κατακυρώνει κυρίως κέρδη για την ελληνική πλευρά χωρίς ωστόσο να ταπεινώνει τους γείτονες. Πάντως, με δεδομένη τη μορφή της συμφωνίας που προβλέπει βήματα, άφησε ανοιχτό το θέμα της ολοκλήρωσής της υποστηρίζοντας ότι αν τελικά αυτό δε συμβεί, δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα επομένως η συμφωνία θα είναι άκυρη. Επίσης, σημείωσε ότι κανείς δεν πίεσε να ανακινηθεί το ζήτημα του σκοπιανού, αλλά ήταν απόφαση του ίδιου και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά όταν είδαν ότι η πολιτική αλλαγή στη γείτονα προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί…

«Καταφέραμε» είπε «να έχουμε μια συμφωνία που από όλους χαρακτηρίζεται «ιστορική» έχει βεβαίως μπροστά της δρόμο για να υλοποιηθεί. «Το κρίσιμο είναι από δω και πέρα αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όλα όσα προβλέπει η συμφωνία το επόμενο διάστημα, το δημοψήφισμα τη συνταγματική αλλαγή. Αλλά πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα μομέντουμ για να ξεπεράσουμε, να νικήσουμε εκατέρωθεν  τους εμπόρους του πατριωτισμού που υπάρχουν και στις δύο πλευρές». Και συνέχισε λέγοντας πως «είναι μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό», αλλά δεν είναι μια συμφωνία που ταπεινώνει τον απέναντι, «μπορεί να είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με την εθνική θέση και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και 20 χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή η σύνθετη ονομασία με erga omnes και συνταγματική αλλαγή. «Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας» ενώ κατοχυρώνεται η πολιτισμική μας κληρονομιά είπε.

Μετάφραση, όχι διπλή ονομασία

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά σημεία της συμφωνίας:

  • Αρνήθηκε τα περί αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικού έθνους και για το δεύτερο κάλεσε αφενός να μην γίνεται σύγχυση με την υπηκοότητα, είπε δε ότι αυτό που αναγνωρίζει η συμφωνία στους γείτονες είναι το δικαίωμα στον «αυτοπροσδιορισμό».
  • Σε ό,τι αφορά την ονομασία, στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει το σλαβικό Severna Makedonija στο κείμενο της συμφωνίας, εξήγησε ότι η νέα ονομασία δεν είναι αμετάφραστη αλλά αυτό δε σημαίνει διπλή ονομασία . Αντιθέτως δίνεται η δυνατότητα σε εμάς να χρησιμοποιούμε την ελληνική μετάφραση της νέας ονομασίας, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» . Πρόσθεσε ότι μετάφραση  της ονομασίας επιδιώχθηκε γιατί η ονομασία στη γλώσσα της γείτονος (Severna Makedonija)θα ήταν δύσχρηστη για διεθνή χρήση και θα οδηγούσε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σκέτο, κάτι που αντιμετωπίζεται με την αγγλική μετάφραση σε North Macedonia.

Επίθεση σε Κυριάκο, έπαινοι σε Καραμανλή

Σχετικά με τις ακολουθούμενες διαδικασίες ενημέρωσης των κομμάτων και αναζήτησης συναίνεσης ο πρωθυπουργός

  • Επέκρινε σφόδρα τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα», ενώ τον κατηγόρησε για αλλαγή θέσεων στο εσωτερικό και διγλωσσία αναφορικά με τις θέσεις που υποστήριξε ενώπιον των συνομιλητών του στο εξωτερικό.
  • Υποβάθμισε τη σημασία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας αφενός ότι είναι ένα άτυπο όργανο, αφετέρου ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση  που κράτησαν οι αρχηγοί τις τρεις φορές που έχει συγκληθεί επί της διακυβέρνησής του, καθώς υπονόησε ότι το αντιμετωπίζουν με μικροπολιτική οπτική και όχι με συναίσθηση ευθύνης. Όσο για το ερώτημα αν θα έπρεπε να φέρει τώρα τη συμφωνία να ψηφιστεί στη Βουλή για να έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση ανέφερε ότι κάτι που είναι επίτευγμα της συμφωνίας (η επικύρωση να είναι τελευταίο βήμα) δε θα το παραχωρήσει επειδή το θέλει ο κ. Μητσοτάκης.
  • Έκανε την αποκάλυψη ότι κάλεσε τηλεφωνικώς τον αρχηγό της ΝΔ να τον ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι δε θέλει ενημερώσεις αλλά «το χαρτί» (σ.σ. το κείμενο της συμφωνίας).
  • Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα  Καραμανλή, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει αλλά είναι ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αρνήθηκε να αφήσει οποιαδήποτε αιχμή εναντίον του όταν ρωτήθηκε πως βλέπει το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα ο πρώην πρωθυπουργός που το χειρίστηκε στο Βουκουρέστι, δεν έχει βγει να μιλήσει. Είπε μόνο ότι τήρησε εθνικά υπεύθυνη στάση  και πρόσθεσε με νόημα «δεν θα νουθετήσω πρώην πρωθυπουργούς». 

«Έντιμος εταίρος ο Καμμένος»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν στηρίζει τη συμφωνία. Για ακόμη μια φορά αντέτεινε ότι η βάση της συνεργασίας ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και το να σταματήσει το «πλιάτσικο» και η «ρεμούλα» στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις είχε αναφερθεί στη σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό αλλά ο Καμμένος «δεν έδωσε σημασία» γιατί τότε «δεν υπήρχε ορίζοντας λύσης». Μάλιστα του αναγνώρισε ότι έχει στάση αξιών και αρχών και ότι δεν είναι «έμπορος πατριωτισμού» για να ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα όπως ο Σαμαράς με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης  ανέφερε ότι ο Καμμένος απέδειξε ότι είναι «έντιμος εταίρος». Ειδικότερα στο ερώτημα αν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα για κυβερνητικό εταίρο μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πιστεύει στις συνεργασίες μιας χρήσης και πως δε θα πουλούσε έναν έντιμο εταίρο για να ανταποκριθεί στον όρο που έθεταν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά μπροστά στο ενδεχόμενο συνεργασίας. 

Διλήμματα στην κεντροαριστερά

Πάντως στο σημείο αυτό έκανε υπονόησε την προοπτική συνεργασίας με την κεντροαριστερά, όχι χωρίς αιχμή καθώς όπως είπε τα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι πολλά όχι ένα, φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν ένα. Είπε λοιπόν ότι δεδομένου ότι « βρισκόμαστε σήμερα σε μια νέα περίοδο ανοίγονται νέες δυνατότητες μετατοπίζονται οι διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική ζωή του τόπου» τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα αναγκαστούν   να επανατοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος από την κοινωνία και το αν φοβαταί τις αντιδράσεις του κόσμου είπε ότι δεν τις φοβάται αλλά τις σέβεται και απευθύνθηκε στο κομμάτι του κόσμου που θεωρεί ότι ασκείκριτική καλόπιστα και από ευαισθησία, διαχωρίζοντας το από τη δευτερη κατηγορία όσων αντιδρούν που όπως είπε είναι ακροδεξιοί, χρυσαυγίτες και έμποροι πατριωτισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35