12/12/2019 08:29:13

Κατρούγκαλος: Το συνοδευτικό κείμενο του Eurogroup δεν επιβάλλει μείωση συντάξεων

Κατρούγκαλος: Το συνοδευτικό κείμενο του Eurogroup δεν επιβάλλει μείωση συντάξεων - Media

 

«H κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου υπό τον εκβιασμό του ΔΝΤ και πρόσθεσε με νόημα ότι οι εκβιασμοί δεν είναι για να μένουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών 90,1.

Μάλιστα ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως ούτε το συνοδευτικό κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup επιβάλλει εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων.

«Το συνοδευτικό κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται μόνο στην υποχρέωση μας να σεβαστούμε και να μην αναστρέψουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Έχω πει στο παρελθόν ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν είναι τμήμα του ασφαλιστικού νόμου. Ηρθε ένα χρόνο μετά ως αποτέλεσμα εκβιασμού του ΔΝΤ το 2017, με επίκληση ότι ο ΕΦΚΑ θα ήταν ελλειμματικός και ότι δεν θα κατάφερνε η χώρα να πιάσει το πλεόνασμα. Και τα δυο δεν ισχύουν Και στα δύο αυτά το ΔΝΤ αποδείχτηκε ότι δεν είχε δίκιο. Δεν ήταν θέμα της διαπραγμάτευσης και η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ξανατεθούν. Οποιος διαβάσει τα έγγραφα του Eurogroup θα δει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για αυτά», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά το τέλος του μνημονίου στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί τη μείωση των συντάξεων, ασχέτως αν αυτή επικυρώθηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα που πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή.

«Το μεσοπρόθεσμο δεν θέτει νέους κανόνες, αποτυπώνει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν τώρα ρυθμίσεις, ασφαλώς και υπάρχουν από το 2017, λέω όμως ότι μετά τον Αύγουστο, όταν δεν θα έχουμε τον ασφυκτικό κλοιό της εποπτείας των μνημονίων και θα είμαστε μόνοι μας στο να αποφασίσουμε πως θα καθορίσουμε τα μέσα για να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπάρχει η δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούμε την μείωση των συντάξεων. Δεν απαγορεύεται από την απόφαση του Eurogroup», σημείωσε.

«Δεν το ψηφίσαμε ως αντικείμενο επιλογής όπως ήταν ο ασφαλιστικός νόμος, το κάναμε υπό τον εκβιασμό, αλλά οι εκβιασμοί δεν είναι για να μένουν», πρόσθεσε και είπε με νόημα, πως όποιος στοιχηματίσει ότι θα μειωθούν σίγουρα οι συντάξεις, θα πρέπει να προσέξει πού θα βάλει τα λεφτά του, γιατί μπορεί να τα χάσει.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.