search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:43
MENU CLOSE

«Διαζύγιο» μέσω… εφορίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
08.07.2018 03:00
doy-2.jpg
 
Τελευταία χρονιά φέτος που οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή φορολογική δήλωση. Το ερχόμενο έτος φέρνει αλλαγές και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ κοινής ή χωριστής δήλωσης, αν και στα σχέδια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνεται η ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου ή της επιστροφής φόρου και για τις κοινές δηλώσεις συζύγων.
 
Και σήμερα πάντως οι σύζυγοι έχουν το δικαίωμα να διαχωρίσουν τις οφειλές τους που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Ωστόσο, αυτό γίνεται μόνον ύστερα από αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία τους στις εξής περιπτώσεις:
1. Διακοπή συμβίωσης. Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
2. Υπολογισμός φόρου. Κατά την εκκαθάριση της κοινής φορολογικής δήλωσης ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή του ενός μέρους συμφώνου συμβίωσης, δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
3. Βεβαίωση φόρου. Ο φόρος εισοδήματος, που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου αφού έχει προηγηθεί η εκκαθάριση κατά την οποία συμψηφίζονται οι φόροι μεταξύ των συζύγων. Για παράδειγμα, για τον σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου. Τα δύο ποσά συμψηφίζονται και προκύπτει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης της δήλωσης.
4. Χωριστά οι οφειλές. Αν οι σύζυγοι θέλουν να χωρίσουν τις οφειλές τους, μπορούν να το κάνουν υποβάλλοντας αίτηση στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα, με αίτηση του ενός συζύγου μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού περιοδικά στον ίδιο κωδικό.
5. Επιστροφή φόρου: Με την υποβολή αίτησης στη ΔΟΥ δίνεται η δυνατότητα η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
6. Σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία: Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, δεν υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος με το έτερον ήμισυ εφόσον εκείνο πληροί κριτήρια φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.
 
Χρωστάς σε δήμο; Την έβαψες
Χιλιάδες πολίτες που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή θέλουν να κάνουν κάποια άλλη διαδικασία στην εφορία, διαπιστώνουν ότι ο ΑΦΜ τους έχει μπλοκάρει από κάποιον δήμο. Ο λόγος; Παλιές κλήσεις ή πρόστιμα, ακόμη και απλήρωτοι λογαριασμοί νερού, μπλοκάρουν τα πάντα και οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολίτες που έχουν οφειλή σε κάποιο δήμο (από παλιά κλήση, πρόστιμο κ.λπ.) και δεν μπήκαν, όπως είχαν την ευκαιρία να κάνουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τον περασμένο Φεβρουάριο.
 
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής των πολιτών στη ρύθμιση για χρέη προς τους δήμους ανά τη χώρα, οι δημοτικοί υπάλληλοι κάνουν… υπερωρίες για την είσπραξη οφειλών που δεν έχουν ρυθμιστεί. Έτσι ως πρώτο μέτρο έρχεται το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ του φορολογουμένου στην εφορία ακόμη και όταν αυτός δεν έχει άλλες εκκρεμείς υποθέσεις και χρέη προς το Δημόσιο.
Εάν ο πολίτης δεν συμμορφωθεί, ακολουθεί το επόμενο στάδιο που περιλαμβάνει δέσμευση και κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορέσει ο δήμος να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό, έρχεται το τρίτο στάδιο το οποίο φθάνει έως και τον πλειστηριασμό ακινήτων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:43