search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:51
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν θα αποδράσουμε

27.07.2018 08:18
Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν θα αποδράσουμε - Media

 

Με τη φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και σας καλώ να την αναλάβετε και εσείς» άρχισε την εισήγησή του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τονισε, μάλιστα ότι «δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίσουμε τα λάθη του παρελθόντος» και λέγοντας ότι «δεν θα αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης μετά την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας και προαναγγέλοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Δειλία οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτήσεις για «αποκεφαλισμούς» λέγοντας ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς , τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα, παρείχε πλήρη κάλυψη στους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, και στη φυσική ηγεσία τους, και τόνισε ότι «αφού η μάχη αυτή τελειώσει,τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Εθνικό σχέδιο για τις οικιστικές στρεβλώσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό το κράτος το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε» και συμπλήρωσε ότι «εμείς οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε».

Τόνισε δε, ότι «θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί να “σπάσουμε αβγά”, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες, την επόμενη τραγωδία».

«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας»

Όσον αφορά στη φονική πυρκαγιά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω ποιος ήταν ο στόχος αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας όπως έκαναν άλλοι. Ξέρουμε όμως ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της πολιτείας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με ταχύτατους ρυθμούς, θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση νέες ανάγκες-νέους κινδύνους και ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Να εγγυηθούμε το απλό-αυτονόητο: Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανένα, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και να ανήκει, να ανακόψει την πορεία μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48