21/02/2019 08:58:11

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την κοινή καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την κοινή καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών - Media

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα ιδίων πόρων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και συναφών καταστροφών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης από τη Σουηδία.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ενός "τριμερούς διαλόγου", με στόχο την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος την προσεχή χρονιά. Η έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια εξαρτάται επί του παρόντος από την εθελοντική προσφορά πόρων των κρατών μελών μεταξύ τους.

Η Σουηδία επλήγη από δασικές πυρκαγιές στο πιο ζεστό της καλοκαίρι της τα τελευταία 260 χρόνια.

Η έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια εξαρτάται επί του παρόντος από την εθελοντική προσφορά πόρων των κρατών μελών μεταξύ τους.

Ο επίτροπος είχε επισκεφθεί την Αθήνα δύο ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά και αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν όλες οι χώρες της ΕΕ και ακόμα και κράτη μη μέλη, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γιατί αυτό, όπως εξήγησε, δείχνει την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ στον τομέα της συνεργασίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει γίνει νόμος της ΕΕ η δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα απο το πρόγραμμα RescEU, το οποίο αποτελεί ακριβώς αυτό, και στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται κυρίως απο τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά θα σταθμεύουν σε σταθμούς κοντά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από πυρκαγιές και θα διατίθενται άμεσα στις χώρες που τα χρειάζονται σε περίοδο κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής σχεδιασμού, θα εντάσσονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των εθνικών αεροπορικών στόλων και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.