17/02/2020 12:08:55

Ζορμπά για απεργία αρχαιολόγων: Είναι κρίμα να βρούμε κλειστές πόρτες

Ζορμπά για απεργία αρχαιολόγων: Είναι κρίμα να βρούμε κλειστές πόρτες - Media

 

Συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε την Τρίτη η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και οι Υφυπουργοί Γιώργος Βασιλειάδης και Κώστας Στρατής στο Ακροπόλ Παλλάς.

Τον λόγο πήρε αρχικά η υπουργός η οποία απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους τόνισε τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η προσέγγισή του θα είναι σταθερά κοινωνικο-πολιτισμική, στρέφοντας την προσοχή του όχι μόνο στους φορείς που παράγουν πολιτισμό, αλλά εξίσου στο κοινό. Τόσο στο “ορατό” όσο και σε αυτό που απέχει από τα πολιτιστικά δρώμενα, εστιάζοντας στις αιτίες που το κρατούν μακριά από τη συμμετοχή.

Λέξεις – κλειδιά λοιπόν για μια τέτοια διαδικασία – τόνισε η υπουργός- είναι η συμμετοχικότητα και όχι απλώς η πρόσβαση, τα πολιτισμικά δικαιώματα, οι ανισότητες και οι διακρίσεις, οι πολιτισμικές κοινότητες (ορατές και αφανείς), η διαφορετικότητα, η πολυεθνοτική κοινωνία, η πολιτισμική βιοποικιλότητα και εντέλει, η κοινωνική συνοχή. Εργαλεία που θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν οι πολιτισμικές συγκρούσεις που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να “δηλητηριάζουν”την κοινή μας ζωή και θα θέσουν τη βάση για διάλογο σε πολλά επίπεδα.

Άλλωστε, όπως επισήμανε η Μυρσίνη Ζορμπά το Υπουργείο έχει επιλέξει να λειτουργεί όχι ως ιεραρχικό σχήμα αλλά ως ομάδα που αντιμετωπίζει από κοινού και σε στενή συνεργασία όλα τα ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα, πολιτιστικής κληρονομιάς η υπουργός επισήμανε ότι το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα το ΥΠΠΟ μολονότι “θεωρείται δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό”. “Παρά το γεγονός ότι η εξαίρεση του Νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες, ωστόσο, το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί -το ταχύτερο- στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα, που προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πιστοποιημένη ταυτοποίηση, λοιπόν, θα σβήσει κάθε αμφιβολία γύρω από αυτό το θέμα”, τόνισε, και για αυτόν τον λόγο η υπουργός θεωρεί άτοπη και ασύμβατη την απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη.

“Είναι κρίμα, τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά να βρισκόμαστε μπροστά σε κλειστές πόρτες” είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσουν οι “νηφάλιες φωνές” και ο “σεβασμός” τόσο στα μνημεία όσο και στους επισκέπτες που τα τιμούν και τα συντηρούν με την παρουσία τους.

Αναλυτικά, τα θεμελιώδη σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνουν:

  • Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου

Στόχος του είναι να αναλύσει τη συγκρότηση τόσο του υλικού όσο και συμβολικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς και να παρακολουθήσει την εξέλιξή του σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δεν τοποθετεί τον όρο “πολιτισμός” σε ένα περιορισμένο πλαίσιο που αφορά μονάχα τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά αλλά προτείνει πολιτισμικές πολιτικές και απαντά σε πραγματικές ανάγκες, θέτοντας το πεδίο σε μια νέα τροχιά αειφόρου ανάπτυξης με μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία αλλά και την κοινωνία.

  • Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε μεγάλη έμφαση στην Περιφέρεια, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου που θα λειτουργεί με αυτονομία αλλά και εξωστρέφεια, εκφράζοντας και διαδίδοντας τις δικές του τοπικές πολιτισμικές στοχεύσεις. “Τα ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της Περιφέρειας θα πρέπει να δυναμώσουν και ενισχυθούν”, τόνισε, κάτι που θα βελτιώσει το προφίλ του κάθε τόπου αλλά και θα συντελέσει στην ανάπτυξη τόσο των περιοχών αυτών όσο και της ίδιας της σύγχρονης τέχνης.

  • Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης

Το Υπουργείο εστιάζει επίσης στο βιβλίο, εξετάζοντας την παραγωγή, τη διακίνηση και κατανάλωση των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης, των τεχνολογιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών με στόχο ένα νέο σχέδιο με μελλοντική προοπτική.

  • Πολιτισμός και παιδιά

Οι νεαρές ηλικίες και η πολιτιστική ταυτότητα των νέων αποτελεί προτεραιότητα – τόνισε η υπουργός- ανακοινώνοντας μια νέα έρευνα που ξεκινά με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ προκειμένου να εξετασθεί η σχέση των ανηλίκων με τις υπηρεσίες, και την κατανάλωση των πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση του Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων και παραγωγής πολιτισμικών σχεδίων που θα αφορά τις νεαρές ηλικίες και που θα προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους

  • Πολιτισμός και Αθλητισμός

Τόσο η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης τόνισαν την ανάγκη να πάψει να υφίσταται η βία στα γήπεδα, ενώ τόνισαν ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά. Προς αυτόν τον σκοπό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει στους στόχους του τη δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στα γήπεδα, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση χώρων έτσι ώστε άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό.

Τέλος, η Μυρσίνη Ζορμπά ανακοίνωσε μια σειρά από συνεργασίες και συνέργειες που σχεδιάζονται με υπουργεία, φορείς, την περιφέρεια Αττικής και άλλες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, με στόχο να συζητηθούν οι προτάσεις όλων των πλευρών και να βελτιωθεί το “χαοτικό” περιβάλλον που ήδη υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.