search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:40
MENU CLOSE

Οι άστεγοι αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες στην Ουγγαρία του Ορμπάν

15.10.2018 13:12
Οι άστεγοι αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες στην Ουγγαρία του Ορμπάν - Media

 

Μέχρι και τα σίδερα της φυλακής θα αντιμετωπίσουν οι άνεργοι που δεν θα συμβιβαστούν με τον νέο νόμο που τους απαγορεύει να κοιμούνται στους δρόμους. Για την ακρίβεια, συνταγματική αναθεώρηση –που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή- προβλέπει την ρητή απαγόρευση σε ανθρώπους να διαμένουν τη νύχτα σε δημόσιους χώρους στην Ουγγαρία και δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στην Αστυνομία να επεμβαίνει, ακόμη και να συλλαμβάνει αστέγους.

 

Και τι θα γίνεται με όσους συλλαμβάνονται για λόγους… «αστεγοσύνης»; Όπως αναφέρεται στον Guardian, σε περίπτωση που ο «εγκληματίας» αρνηθεί να μεταφερθεί σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων, τότε η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τον συλλάβει και να τον στείλει στη φυλακή ή να τον εξαναγκάσει σε καταναγκαστική εργασία! Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει -πέραν του ηθικού- είναι πως πάνω από 25.000 άστεγοι μόνο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες που διαθέτουν λιγότερες από 15.000 κλίνες…

«Είναι γεμάτοι ψείρες και αν κολλήσεις μια ψείρα είναι δύσκολο να την ξεφορτωθείς» σχολιάζει (στο βρετανικό μέσο) για τους κακοσυντηρημένους ξενώνες ένας 47χρονος άστεγος, που ζει στους δρόμους της Βουδαπέστης τα τελευταία 20 χρόνια και ήδη αρνείται να αποχωριστεί τις…κούτες που κοιμάται.

«Ποιο είναι το έγκλημά τους; Ότι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν» σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο η υπεύθυνη του ΟΗΕ για θέματα κατοικίας, Λειλανί Φαρχά, για να πάρει την απάντηση του εκπροσώπου του Ούγγρου πρωθυπουργού, Ζόλταν Κόβατς, που ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το θέμα ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα που να επιτρέπει να ζει κανείς στους δρόμους, γιατί οι δρόμοι είναι για όλους. Οπότε είναι απαραίτητο να μπουν τουλάχιστον κάποιοι κανόνες». Μάλιστα η μεριά της κυβέρνησης προσθέτει πως δεν τίθεται θέμα κακομεταχείρισης και πως είναι εκείνοι που δαπανούν περισσότερα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση των στέγων.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ορμπάν έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης έκθεσης που ανέφερε –μεταξύ άλλων- τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

Μη έχοντας πλέον να παίξει το χαρτί των προσφύγων -αφού η χώρα δεν έχει δεχτεί κανέναν μέχρι σήμερα- στρέφει τα πυρά του στην ευπαθή ομάδα των αστέγων και γίνεται η πρώτη χώρα που έρχεται να επιβάλλει την ποινικοποίηση των αστέγων μέσα από το ίδιο της το σύνταγμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39