search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56
MENU CLOSE

Κοτζιάς και Καμμένος… παρακολουθούν τις τουρκικές βόλτες στο Καστελόριζο

17.10.2018 06:15
Κοτζιάς και Καμμένος… παρακολουθούν τις τουρκικές βόλτες στο Καστελόριζο - Media

 

Χτες – κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου- εμφανίστηκε στην επιφάνεια η ρωγμή που προκαλεί στην κυβέρνηση η σύγκρουση δυο εκρηκτικών προσωπικοτήτων, των υπουργών εξωτερικών και άμυνας. Λίγο αργότερα από την εκδήλωση αυτής της σύγκρουσης, ανακοινώθηκε από την Αγκυρα ότι στην επιφάνεια των θαλάσσιων περιοχών νότια του Καστελόριζου θα πλέουν από τις 17 του μηνός μέχρι και τον Φλεβάρη τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά τα οποία θα ασκούνται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι τουρκικές ανακοινώσεις αφορούν σε μια περιοχή νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου, στο σημείο όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν, αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της  οι ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου. Στόχος των τουρκικών ερευνών είναι να υπογραμμιστεί η έμπρακτη αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος σε ΑΟΖ στην περιοχή με βάση υπολογισμού την ύπαρξη του Καστελόριζου στην ελληνική επικράτεια.

Επίσης, εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει γνωστό από την Αγκυρα πως στις 29 του μηνός θα ξεκινήσουν οι έρευνες- με ιδιόκτητα γεωτρύπανα-  της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το ποντίκι από χτες σημείωνε O Ερντογάν ετοιμάζει «ζαριά» στην Ανατολική Μεσόγειο  ότι οι Τουρκικές κινήσεις θέτουν την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον πιθανών και οδυνηρών στην απάντησή τους ερωτημάτων:

  • Ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση που τουρκικό ερευνητικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων επιχειρήσει έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές όπου το Καστελόριζο επηρεάζει υπέρ της Ελλάδας τα δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;
  • Είναι αρκετές , σε μια τέτοια περίπτωση, οι διπλωματικές αντιδράσεις ή θα απαιτηθεί και στρατιωτική κινητοποίηση;
  • Ποια θα είναι η συμπαράσταση , πέρα από το διπλωματικό επίπεδο, που μπορεί να αναμένει η Αθήνα από την ΕΕ και την Ουάσιγκτον (αλλά και τις χώρες τις περιοχής, Ισραήλ και Αίγυπτο, με τις οποίες έχει προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας;

Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα αυτά ήδη διατυπώνονται πολύ νωρίτερα απ όσο θα μπορούσε  μα περιμένει κανείς. Προφανές επίσης είναι ότι σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση  μέσα στην οποία  ο υπουργός εξωτερικών σφάζεται με τον υπουργό άμυνας για το ποιος είναι ο καλύτερος φίλος των Αμερικάνων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:56