search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:41
MENU CLOSE

Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος για το Brexit – «Απαισιοδοξία» Τουσκ

17.10.2018 07:31
999.jpg

 

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit η καταληκτική ημερομηνία του οποίου (29/3/19) πλησιάζει απειλητικά.

Την άποψη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να δικαιολογεί “αισιοδοξία” ενόψει της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Δυστυχώς η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα σήμερα από το Μισέλ Μπαρνιέ και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής για το Brexit» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.

Ωστόσο, επισήμανε ότι κατά την συζήτηση θα ζητήσει από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, «συγκεκριμένες προτάσεις» προκειμένου να αρθεί το «αδιέξοδο». «Μόνο αυτές οι προτάσεις μπορούν να καθορίσουν αν μια συμφωνία είναι εφικτή», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ή απόρριψης της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ το βασικό «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευθχούν τα «σκληρά σύνορα”» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

«Μοιάζει με μια νέα εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς έναν δημιουργικό ηγέτη όπως αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας πως το αν θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο, εξαρτάται από τους αρχηγούς, ενώ η προϋπόθεση είναι να υπάρχει «η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία».

 

Να «τετραγωνίσει τον κύκλο» προσπαθεί η Μέι

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία εκτός από τις Βρυξέλλες έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρότατο μπλοκ από επιχειρηματίες, βουλευτές και υπουργούς της, οι οποιοι ζητούν σκληρό Brexit απειλώντας με παραιτήσεις και πτώση της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο προ λίγων ημερών, η Μέι έκανε έκκληση για επίδειξη ενότητας.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από το οριστικό διαζύγιο, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με αφορμή τον λεγόμενο “μηχανισμό ασφαλείας” για την Ιρλανδία, δηλαδή το σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ένα “σκληρό” σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιλρανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια “λεπτομερής και εκτενής συζήτησε” για το θέμα των συνόρων. Όλοι οι υπουργοί απέρριψαν ομόφωνα μια συμφωνία που οδηγούσε σε “διαίρεση” του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η πρωθυπουργός είπε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αυτή είναι η φύση των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ένα Brexit που θα πληροί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και θα διατηρεί την ένωσή μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:40