search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:59
MENU CLOSE

Τσίπρας στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Απαραίτητη η συνεργασία με τον αραβικό κόσμο

29.10.2018 12:20
Τσίπρας στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο:  Απαραίτητη η συνεργασία με τον αραβικό κόσμο  - Media

 

«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων» ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τρίτη Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη φετινή χρονιά αύξηση 7% και τις επενδύσεις 13%.

«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» επισήμανε, ενώ εστίασε σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Απαραίτητη η συνεργασία με τον αραβικό κόσμο

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή προωθώντας -σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία- τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ «μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ» ή «της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία» σημείωσε ότι ξεκλειδώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία» πρόσθεσε, ενώ κρίνοντας απαραίτητη τη συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής τόσο για το μέλλον της ΕΕ όσο και τον διεθνή της ρόλο».

«Η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου» σημείωσε.

«Αυτή η τρίτη Ευρωαραβική Διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο momentum και για την Ευρώπη αλλά κυριως για την Ελλάδα η οποία εξέρχεται επιτέλους μιας πολυετούς κρίσης πιο αισιόδοξη και πιο δυνατή. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν πάντοτε σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:59