search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:29
MENU CLOSE

Ραγδαίες εξελίξεις: Παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση Παπαευαγγέλου

31.10.2018 13:50
Ανατροπή στην αγορά ακινήτων: Αυξάνονται οι τιμές των σπιτιών, σπάνια τα φθηνά ακίνητα - Media
 
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τα ακίνητα και τα κινεζικά κεφάλαια, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις στην υπόθεση του τέως αντιπροέδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος πουλούσε ακίνητα στην Ελλάδα σε Κινέζους επενδυτές μέσω POS που ανήκαν σε μεγάλη ελληνική συστημική τράπεζα.
 
Ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία αξίας 40 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας πουλούσε ακίνητα στην Ελλάδα σε Κινέζους επενδυτές μέσω POS, σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών.
 
Ωστόσο, την περίοδο των πωλήσεων, στην Κίνα είχαν επιβληθεί capital controls με αποτέλεσμα να είναι παράνομη η συγκεκριμμένη πρακτική. Οι Κινέζοι αγοραστές ξεπερνούσαν τα εμπόδια μέσω της χρήσης POS ελληνικής τράπεζας, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα.
 
Για την υπόθεση, έρευνα φέρεται να διενεργεί και η ΤτΕ, αλλά και η ΕΚΤ.
 
Πάντως, η διοίκηση της Jumbo με σημερινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως «αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».
 
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής».
 
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
 
Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Jumbo κατά τη συνεδρίαση του συνεδρίαση αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:
 
Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:
 
1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.
 
2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος
 
3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
 
4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.
 
Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:
 
1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.
 
2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.
 
3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.
 
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας.
 
Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, «μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου.
 
«Σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:25