02/04/2020 10:47:35

Ίλιγγος: Στο... 150.000% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα

Κυρώσεις σε τράπεζες της Βενεζουέλας - Media
 
Μια ανάσα από το 150.000% βρίσκεται ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, με τις προσπάθειες του προέδρου Μαδούρο να θέσει υπό έλεγχο την πορεία των τιμών να αποτυγχάνουν παταγωδώς.
 
Σύμφωνα με τον δείκτη «Café Con Leche» του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει τον πληθωρισμό στη βάση της τιμής μίας… κούπας καφέ, ο ετήσιος δείκτης τιμών ανέρχεται στο... ου ευκαταφρόνητο 149.900%.
 
Η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού επέρχεται παρά την πρόσφατη έκδοση του νέου εθνικού νομίσματος, του «sovereign bolivar» (σ.σ. κυρίαρχου μπολιβάρ), το οποίο ισούται με 100.000 «παλαιά» μπολιβάρ.
 
Ο στόχος του νέου νομίσματος συνίστατο στην ομαλοποίηση των ημερήσιων συναλλαγών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθωρισμού.
 
Το «sovereign bolivar», μάλιστα, είναι συνδεδεμένο με το «petro», ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο εκδόθηκε από την κυβέρνηση, παρότι αρκετοί αναλυτές το χαρακτηρίζουν ως «παράνομο».
 
Αν και αρχικώς, το κόλπο του προέδρου Μαδούρο φάνηκε πως «έπιασε», σταθεροποιώντας το εύρος διακύμανσης του νομίσματος πέριξ των 100 μπολιβάρ/δολάριο, τη Δευτέρα υπήρξε νέα εκτίναξη στα 276,53 ανά δολάριο.
 
Τα προβλήματα πληθωρισμού ταλανίζουν τη χώρα της λατινικής Αμερικής, ενόσω το Καράκας καλείται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών.
 
Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.